Dostupni linkovi

Novinari i odvjetnici: Ukidanje sramoćenja dobro, ali nedovoljno


HND traži da se dekriminalizira i klevetu i uvredu 8Na fotografiji sjedište HND-a u Zagrebu)
HND traži da se dekriminalizira i klevetu i uvredu 8Na fotografiji sjedište HND-a u Zagrebu)

Nakon što je Vlada Hrvatske među izmjenama Kaznenog zakona najavila i ukidanje kaznenog djela teškog sramoćenja, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozdravilo je taj potez. Takođe je zatražilo da se dekriminalizira i kleveta i uvreda, jer osobe koje se smatraju oštećenima mogu dobiti satisfakciju kroz građansku parnicu i traženje materijalne odštete.

Pojašnjavajući za Radio Slobodna Evropa (RSE) pravu dimenziju ovog vladinog prijedloga, članica Izvršnog odbora HND-a Slavica Lukić, koja je i sama bila tužena za sramoćenje, podsjeća da je vlada lijevog centra tadašnjeg premijera Zorana Milanovića 2014. godine u Kazneni zakon umjesto "sramoćenja" stavila "teško sramoćenje" i jasno naznačila da su novinari, publicisti, umjetnici i znanstvenici iz toga izuzeti ako su naveli točne činjenice i ako je to u interesu javnosti.

Lukić: I oni su sada iz Zakona de facto izbrisali normu za koju su shvatili da je mrtva i računali da će tim činom pobrati neke poene u javnosti
Lukić: I oni su sada iz Zakona de facto izbrisali normu za koju su shvatili da je mrtva i računali da će tim činom pobrati neke poene u javnosti

Otada je počeo padati broj privatnih tužbi za sramoćenje - 2015. godine bilo ih je 11, 2016. godine šest, isto toliko i 2017, a u 2018. godini nije više bilo - nijedne.

"I oni su sada iz Zakona de facto izbrisali normu za koju su shvatili da je mrtva i računali da će tim činom pobrati neke poene u javnosti. Svakako je za pozdraviti to što su oni napravili, ali isto tako treba reći, ako su zaista željeli širiti slobodu govora, odnosno pomoći novinarima i zaštititi ih od kaznenog progona, trebali su ukinuti kazneno djelo klevete, za koje su tužbe najučestalije, i kazneno djelo uvrede za koje ima manje tužbi. Još ta dva djela su preostala u Kaznenom zakonu iz glave 'Kaznena djela protiv časti i ugleda'", kaže Slavica Lukić.

Nepovoljno za medijske slobode

Ona naglašava da je problem u privatnim tužiteljima koji vrlo često i vrlo olako posežu za tužbama za kaznena djela protiv časti i ugleda.

Osim toga - neovisno o tome hoće li konačna presuda biti oslobađajuća ili osuđujuća - kaznena tužba je za novinara traumatizirajuća, a prolaženje kaznenog postupka traumatizirajuće i degradirajuće, i zato bi dekriminalizacija bila najbolje rješenje.

Srodne argumente iznose i odvjetnici koji se bave medijskim pravom. Zagrebačka odvjetnica Vanja Jurić koja je bila angažirana u nizu slučajeva obrane medijskih sloboda kaže za naš programkako je pohvalno da se briše bilo koje djelo iz te glave o djelima protiv časti i ugleda, ali zašto nije brisano - sve?

"I dalje je nejasno zašto zakonodavac nije udovoljio zahtjevima koje je isticalo i Hrvatsko novinarsko društvo, a nejasno je i zašto se ukida kazneno djelo teškog sramoćenja, a ne i kazneno djelo uvrede, koje je blaže kazneno djelo. Tako da je u svakom slučaju u redu da se neko od tih kaznenih djela ukida, i to možemo tumačiti kao korak u dobrom smjeru. Međutim, to po mom sudu nije dovoljno, i nije dovoljno povoljno za medijske slobode u Hrvatskoj", procjenjuje Vanja Jurić.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je u četvrtak da Vlada za sada ne razmišljao ublažavanju kazni za ostala djela protiv časti i ugleda - klevete i uvrede -jer smatraju da su one još uvijek odgovarajuće, a i da su čast i ugled kategorije zaštićene Ustavom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG