Dostupni linkovi

Blinken: SAD duboko zabrinute zbog privođenja novinara u Rusiji


Uhapšeni novinar Evan Gerškovič, jul 2021. godine
Uhapšeni novinar Evan Gerškovič, jul 2021. godine

Sjedinjene Države su "duboko zabrinute" zbog objave Rusije da je privela američkog novinara, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken osuđujući akciju Moskve prema medijima.

"Najoštrije osuđujemo stalne pokušaje Kremlja da zastraši, potisne i kazni novinare i glasove civilnog društva", naveo je Blinken u saopštenju.

On je u objavi na Tviteru pozvao američke državljane da naspuste Rusiju.

Okružni sud u Moskvi Lefortovo odredio je 30. marta američkom novinaru lista The Wall Street Journal Ervanu Gerškoviču, uhapšenom pod optužbom za špijunažu, pritvor do 29. maja, javlja agencija Rojters.

Gerškovič je u četvrtak pred moskovskim sudom izjavio da nije kriv za špijunažu, za šta ga optužuje služba bezbednosti FSB, prenela je državna novinska agencija TASS.

"FSB je zaustavio nezakonite aktivnosti američkog državljanina Gerškovič Evana... dopisnika moskovskog biroa američkog lista The Wall Street Journal, akreditovanog pri ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, osumnjičenog za špijuniranje u interesu američke vlade", ruske agencije su prenele saopštenje bezbednosne službe.

Gerškovič je, prema Reporterima bez granica, prvi strani novinar uhapšen u Rusiji od početka invazije na Ukrajinu.

Federalna služba bezbednosti (FSB), naslednica KGB-a, saopštila je u četvrtak da je Evan Gerškovič uhapšen u gradu Jekaterinburgu na Uralu dok je navodno pokušavao da dobije poverljive informacije.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je u četvrtak da je novinar "uhvaćen na delu".

"Nažalost, ovo nije prvi put da stranci u našoj zemlji koriste status stranog dopisnika, novinarsku vizu i akreditaciju za prikrivanje aktivnosti koje nisu novinarstvo. Ovo nije prvi poznati zapadnjak koji je uhvaćen na licu mesta", rekla je Zaharova u izjavi na društvenim mrežama.

Ponavljajući tvrdnju da je novinar "uhvaćen na delu" portparol Kremlja Dmitrij Peskov je upozorio Vašington da ne preduzima mere odmazde protiv ruskih medija.

"Nadamo se da se to neće desiti i ne sme da se desi", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, misleći na sve moguće korake protiv ruskih medija u Sjedinjenim Državama.

Služba bezbednosti je navela da je Gerškovič "prikupljao poverljive informacije o aktivnostima jednog od preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa".

FSB nije saopštio kada je došlo do hapšenja, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Gerškovič bi mogao da se suoči sa do 20 godina zatvora ako bude osuđen za špijunažu.

WSJ odbacio optužbe

Američki list The Wall Street Juornal je u četvrtak saopštio da je "duboko zabrinut" za svog izveštača.

"Žestoko odbacujemo optužbe FSB-a i tražimo hitno oslobađanje našeg pouzdanog i posvećenog reportera Evana Gerškovicča", navodi se u saopštenju lista.

"Solidarni smo sa Evanom i njegovom porodicom. The Wall Street Journal je duboko zabrinut za bezbednost gospodina Gerškovića", saopštili su.

Njegov poslednji izveštaj iz Moskve, objavljen ranije ove nedelje, fokusirao se na usporavanje ruske ekonomije usred sankcija Zapada uvedenih kada su ruske trupe prošle godine pokrenule invaziju na Ukrajinu.

Andrej Soldatov, autor i stručnjak za ruske bezbednosne agencije koji se nalazi van zemlje, napisao je na Tviteru: "Evan Gerškovič je veoma dobar i hrabar novinar, a ne špijun. To je frontalni napad na sve strane dopisnike koji još uvek rade u Rusiji. A to znači da je FSB van kontrole".

Međunarodna organizacija za ljudska prava Human Rights Watch sa sedištem u Njujorku pozvala je na njegovo oslobađanje.

Ruski list Komersant objavio je da će Gerškovič biti prevezen u Moskvu i zadržan u prestoničkom zatvoru Lefortovo, istražnom zatvoru FSB.

Pre nego što je došao u The Wall Street Journal, 31-godišnji Gerškovič je radio za AFP u Moskvi.

Ranije je bio izveštač za The Moscov Times, novinski sajt na engleskom jeziku.

Geršković govori ruski. Njegovi roditelji žive u Sjedinjenim Državama, ali su poreklom iz Sovjetskog Saveza, navodi agencija Frans pres.

Američki državljani u pritvoru u Rusiji

Nekoliko američkih državljana je trenutno u pritvoru u Rusiji.

FSB je u januaru pokrenuo krivični postupak protiv američkog državljanina za kojeg je rekao da je osumnjičen za špijunažu, ali nije imenovao osobu.

Pol Vilan, bivši američki marinac, uhapšen je u Rusiji 2018. godine i osuđen na 16 godina zatvora pod optužbom za špijunažu. Pritvoren je u kaznenoj koloniji južno od Moskve.

SAD kažu da je on privatno posetio Moskvu zbog ličnih obaveza i da su zahtevale njegovo puštanje na slobodu.


Tokom protekle godine bilo je nekoliko razmena zatvorenika visokog profila između Moskve i Vašingtona.

Moskva je u decembru oslobodila američku košarkašku zvezdu Britni Griner, uhapšenu zbog unosa ulja kanabisa u zemlju, u zamenu za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta.

Hapšenja i pritisci na profesionalne novinare

Ruske vlasti su takođe koristile optužbe za špijunažu protiv ruskih novinara.

Prošle godine, Rusija je osudila uglednog izveštača Ivana Safronova na 22 godine zatvora pod optužbom za izdaju.

Safronov je radio za poslovne novine Komersant i bio je jedan od najistaknutijih ruskih novinara koji su pratili odbranu i sigurnost.

Rusija je u izveštaju o stanju u medijima Saveta Evrope zemlja sa najviše slučajeva uznemiravanja i zastrašivanja novinara u 2022. godini.

U izveštaju podsećaju da su ruske vlasti uvele potpunu cenzuru na izveštavanje o ratu, te da je odstupanje od zvaničnog diskursa kriminalizovano, zbog čega novinarima preti kazna do 15 godina zatvora.

U Rusiji je pokrenuto više sudskih postupaka protiv novinara zbog "širenja" lažnih vesti. Novinari koji rade za Njujork tajms, Radio Slobodna Evropa i ruski novinari u egzilu su među onima koji su optuženi za širenje lažnih informacija.

Žana Kavelije, šefica odeljenja za istočnu Evropu i centralnu Aziju međunarodne grupe za slobodu štampe Reporteri bez granica, rekla je da je Gerškovič prvi strani novinar koji je uhapšen u Rusiji od početka rata u Ukrajini.

„To izgleda kao mera odmazde Rusije protiv Sjedinjenih Država, tako da smo veoma uznemireni jer je to verovatno način da se zastraše svi zapadni novinari koji pokušavaju da istraže aspekte rata na terenu u Rusiji“, rekla je Kavelije za The Associated Press.

„Zapadne sile treba odmah da zatraže pojašnjenje optužbi, jer je, koliko znamo, on samo radio svoj novinarski posao."

Gerškovič je prvi američki izveštač koji je uhapšen pod optužbom za špijunažu u Rusiji od septembra 1986. godine, kada je KGB uhapsio Nikolasa Danilofa, moskovskog dopisnika US News and World Report.

Pušten je bez optužnice 20 dana kasnije u zamjeni za službenika misije Ujedinjenih nacija Sovjetskog Saveza kojeg je uhapsio FBI.

Gerškovićevo hapšenje dolazi u trenutku kada se zapadni novinari u Rusiji suočavaju sa sve većim ograničenjima.

Osoblje zapadnih medija često izveštava o praćenju, posebno tokom putovanja van glavnih urbanih centara Moskve i Sankt Peterburga.

Mnogi Rusi se plaše da razgovaraju sa stranim medijima, zbog strogih zakona o cenzuri koji su usvojeni nakon ukrajinske ofanzive, podseća agencija Frans pres.

XS
SM
MD
LG