Dostupni linkovi

Crnogorski novinar Jovo Martinović oslobođen optužbe za šverc narkotika


Novinar Jovo Martinović ispred suda u Podgorici, Crna Gora, 8. oktobar 2020. godine
Novinar Jovo Martinović ispred suda u Podgorici, Crna Gora, 8. oktobar 2020. godine

Apelacioni sud Crne Gore je oslobodio novinara Jova Martinovića optužbi za šverc droge, nakon sedam godina sudskog procesa koji je vođen protiv njega.

Vijeće Apelacionog suda je Martinovića oslobodilo optužbe da je izvršio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga jer nije dokazano da je učinio djelo koje mu se stavlja na teret, objavljeno je na sajtu suda 17. januara.

Martinović je oktobra 2020. godine, u ponovljenom postupku, osuđen zbog posredovanja u švercu narkotika, a oslobođen je optužbe za stvaranje kriminalne organizacije.

Tada mu je zatvorska kazna smanjena sa 18 na 12 mjeseci, a kako je već proveo 15 mjeseci u pritvoru, smatralo se da je izdržao kaznu.

Novinar Martinović je osuđen zajedno sa još nekoliko optuženih da su članovi međunarodne kriminalne grupe.

Tada je izjavio da je sa ostalim optuženima imao samo službene kontakte, jer je snimao dva dokumentarna filma.

Oktobra 2015. godine je u akciji crnogorske i hrvatske policije uhapšeno 17 osoba, među kojima je bio i Martinović, pod sumnjom da su bili trgovci drogom i članovi kriminalne organizacije.

Na čelu organizacije je bio crnogorski državljanin, bivši član međunarodne kriminalne grupe Pink Panter.

Nakon što je Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala podiglo optužnicu protiv osam navodnih članova grupe, novinar Martinović je proveo 15 mjeseci u pritvoru.

Pušten je da se brani sa slobode nakon apela Međunarodne i Evropske federacije novinara (IFJ i EFJ).

Ostali optuženi su osuđeni na kazne zatvora do šest godina.

Martinović je za 2018. godinu dobio međunarodnu nagradu "Piter Mekler" za hrabro i etičko novinarstvo, a radio je za inostrane medije kao što su The Economist, Newsday, Global Post, The Financial Times.

U vrijeme hapšenja, Martinović je radio za francusku produkcijsku kuću CAPA Presse, koja ga je angažovala za terenske provjere i pronalaženje izvora za dokumentarac pod nazivom "Put kalašnjikova".

XS
SM
MD
LG