Dostupni linkovi

Novim testom krvi je moguće otkriti dužinu života


Ilustracija
Ilustracija
Španski naučnici su osmislili test krvi kojim je moguće otkriti koliko će neka osoba živjeti. Test se bazira na brzini starenja osobe, a u prodaji će se naći krajem godine.

Španski naučnici su razvili test kojim je moguće tačno izmjeriti dužinu telomera povezanih sa dugovječnosti. Test će koštati 500 eura.

Telomeri su djelovi DNK koji se nalaze na krajevima hromosoma, čime ih štite od oštećivanja i gubitka funkcija stanica, što je usko povezano sa starenjem. Naučnici vjeruju da su kraći telomeri indikatori bržeg starenja.

Kompanija Life Lenght iz Španije je razvila novi komercijalni "test smrti" za koji tvrdi da će otkriti ljudima koliko dugo će živjeti.

"Kada saznamo da li su naši telomeri kraći ili duži, to predstavlja indikator našeg zdravlja i fiziološkog starenja čak i prije nego obolimo od neke bolesti", rekla je Maria Blasco sa Španskog nacionalnog istraživačkog centra za rak koji se nalazi u Madridu.

Njena privatna kompanija je u pregovorima sa proizvođačem ovog testa, jer postoji želja da se on proizvodi širom Evrope, uključujući i Veliku Britaniju i Ameriku.

Očekuje se velik broj ljudi koji će željeti saznati do kad će živjeti.

Eksperti kažu da će test pomoći ljudima da razviju zdrave navike, poboljšaju ishranu i smanje stres, piše Telegraph.

"Novi test je veoma precizan. Može otkriti i najmanje razlike u dužini telomera. Veoma je jednostavan i brz. Veliki broj uzoraka može biti analiziran u isto vrijeme", izjavila je Blascova.
XS
SM
MD
LG