Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za silovanje dvije žene tokom rata u Foči


Pogled na obnovljenu Aladža džamiju u Foči
Pogled na obnovljenu Aladža džamiju u Foči

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv Novice Tripkovića zvanog “Vojvoda” iz Gacka zbog zločina protiv čovječnosti na području Foče, grada u istočnoj Bosni.

“Optuženi se tereti da je u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Vojske Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Foča, počinio ratni zločin silovanja dvije žrtve bošnjačke nacionalnosti zarobljene i nezakonito zatvorene na području Foče”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Prema procjenama međunarodnih organizacija, rat na prostoru bivše Jugoslavije ostavio je iza sebe oko 30.000 žena i oko 3.000 muškaraca žrtava seksualnog nasilja.
Prema procjenama u BiH je silovano oko 20.000 žena.

Tokom rata u BiH, u Foči je ubijeno oko 3.000 Bošnjaka, a još se traga za 627 žrtava.
U vrijeme rata u BiH, u Foči su na nekoliko lokacija poput sportske sale “Partizan” u centru grada i Karamanove kuće kod Miljevine odvođene i silovane žene.

Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, Sudom BiH, te još četiri suda, izrečeno je 19 presuda za ratne zločine na području Foče.

Upravo zbog Foče, presudom iz 2001. godine u predmetu protiv Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovača i Zorana Vukovića, Haški tribunal je prvi put u historiji međunarodnog humanitarnog prava seksualno ropstvo u ratu kvalificirao kao zločin protiv čovječnosti.

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Radovan Veljović uhapšen je 15. septembra, zbog sumnje da je tokom 1992. godine počinio zločin protiv čovječnosti koji se odnosi na silovanje i seksualno zlostavljanje

XS
SM
MD
LG