Dostupni linkovi

Novi sukobi oko pitanja podele Kosova


Borislav Stefanović, šef srpske državnog tima za dijalog sa Prištinom i zamenica premijera Kosova i glavni pregovarač za razgovore sa Srbijom Edita Tahiri, bez datuma
Borislav Stefanović, šef srpske državnog tima za dijalog sa Prištinom i zamenica premijera Kosova i glavni pregovarač za razgovore sa Srbijom Edita Tahiri, bez datuma
Kosovski analitičari smatraju da zvanična Priština treba oštrije da reaguje, ali i da uslovi nastavak dijaloga Prištine i Beograda ukoliko predstavnici Srbije nastave da daju izjave o mogućnosti pregovora o podeli Kosova.

Ideji o podeli protive se i srpski političari na Kosovu, navodeći da predsednik Srbije, Boris Tadić, vrši napore da realizuje projekat Dobrice Ćosića.

Na Kosovu se oštro protive izjavi šefa srpskog tima Borka Stefanovića da se tokom dijaloga Prištine i Beograda ne beži od mogućnosti da se razgovara i o podeli Kosova.

Šefica kosovskog tima Edita Tahiri je odbacila takvu mogućnost, dok kosovski analitičari smatraju da zvanična Priština treba oštrije reagovati na takve izjave o podeli.

Analitičar Ismajl Hasani smatra da se treba uraditi mnogo više.

"Kosovska strana treba oštrije da reaguje, tako što će insistirati ali i usloviti nastavak razgovora. Srbija se treba vratiti agendi razgovora, a ne da ucenjuje podelom Kosova ili organizacijom popisa stanovništva u zemlji koje su priznale mnoge svetske države"
, kaže je Hasani.

On dodaje da ideja o podeli nije samo Stefanovićeva ideja već i ostalih srpskih zvaničnika.

Analitičar Behlul Beqaj smatra da će izjava Stefanovića o podeli imati uticaja, ali ne toliko da bi uticala na tok dijaloga.

"Mislim da je uticaj primetan, ali neće moći da promeni smer delovanja i sadržaj koji je određen od strane EU, a ne od strana koje bi trebalo da postignu dogovor o otvorenim pitanjima", kaže on.

Protiv podele i Srbi i Amerikanci

Sa druge strane, protiv razgovora o podeli Kosova su i srpski političari na Kosovu.

Rada Trajković iz Gračanice, poslanica iz redova Zajedničke srpske liste u Skupštini Kosova, kaže da ideja o podeli i izjave koje prenose ovu ideju, nisu u funkciji stabilnosti ni za stanovništvo ni za region.

"Ja mislim da je to jedan projekat koji uošte ne odgovara pre svega čitavom regionu, a na kraju mislim i Srbiji. Prosto zato, jer se bojim da bi po tom principu proces raspada Srbije išao dalje. Ja mislim da ozbiljne zemlje neće dozvoliti razgovore na taj način, a sa druge strane ja duboko verujem da Srbija, bez obzira šta je izjavio gospodin Stefanović, nije mislila na projekat podele Kosova", kaže ona.

Rada Trajković
Ona dodaje da projekat podele više predstavlja ispitivanje pulsa javnosti, ili kandidovanje te teme da bi se izazvala reakcija i da dobila podršku nečemu što je suštinski nastavak statusa quo.

Izjavama Stefanovića protivi se i Marko Jakšić, jedan od srpskih lidera severa Kosova.

Po njemu, ove izjave su u suprotnosti sa rezolucijom Skupštine Srbije o Kosovu. On međutim veruje da Stefanović nije izrazio samo svoj stav već i ideju visokih zvaničnika Srbije.

"Izjava srpskog predstavnika je nespretna i ne odgovara političkom trenutku. Ne verujem da je data samoinicijativno i verujem da iza te izjave stoji ministar Vuk Jeremić, odnosno predsednik Srbije Boris Tadić. U svakom slučaju to je ideja koja je jako prisutna kod predsednika Srbije, gde on misli da na neki način time može da realizuje staru političku opciju Dobrice Ćosića, da se napravi podela Kosova, makar ona bila i po obodu, tj. po ivicama", kaže Jakšić.

Inače, prethodno je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Thomas Countryman, u intervjuu za RSE izjavio da pitanje podele ili teritorija nije i neće biti na stolu tokom dijaloga, te da je ovo bilo jasno obema stranama pre početka dijaloga.
XS
SM
MD
LG