Dostupni linkovi

Novi Sad diskriminatorski prema Romima


Ilustracija
Ilustracija
Norbert Šinković

Novi Sad je diskriminatorski postupio prema Romima – stoji u odluci Apelacionog suda u Novom Sadu. Naime, grad je odbio naknadni upis u matičnu knjigu rođenih troje građana romske nacionalnosti sa obrazloženjem da bi time izazvali masovnu pojavu sličnih zahteva lica romske nacionalnosti.

Zbog ovakvog obrazloženja nevladina organizacija „Praksis“ je podnela prijavu protiv grada Novog Sada. Sud je presudio u korist organizacije – kaže Svetlana Stanivuković, predstavnica organizacije.

„Apelacioni sud je potvrdio presudu osnovnog suda i obavezali grad da u dnevnom listu Politika u roku od petnaest dana objavi da je Novi Sad diskriminatorski postupio prema podnosiocima zahteva, jer se rukovodio ličnim svojstvima podnosilaca zahteva, odnosno njihovom nacionalnom pripadnošću, stavljajući ih u nepovoljniji položaj u odnosu na druge podnosioce zahteva koji nisu romske nacionalnosti“, naglašava Stanivuković.

U protekle tri godine, tokom kojih su građani pokušavali da ostvare svoja prava, petnaest puta su odbijeni, a Ministarstvo za lokalnu samopuravu nije adekvatno reagovalo: nije naložilo upis. Pa tako, troje građana i dalje ne mogu da ostvare svoja prava – kaže pravna zastupnica oštećenih, Milijana Trifković.

„Zbog ovakve situacije oni ne mogu da pristupe ni drugim pravima, ne mogu da imaju socijalnu i zdravstvenu zaštitu, da priznaju očinstvo, da zaključe brak. Oni pravno nepostoje. Nemaju nijedan dokument. Ako policija traži od njih ličnu kartu oni to ne mogu da pokažu pa imaju problem. Jedan od njih je upućen na operaciju pa nije mogao da uradi pošto nema zdravstveno osiguranje“, objašnjava Trifković.

Pokušali smo da dobijemo objašnjenje od Gradske uprave zašto još uvek nisu upisali građane u matičnu knjigu rođenih, ali su nam rekli da članica Gradskog veća za upravu i propise Milena Popović-Subić ne želi da komentariše presudu dok je ne dobije u p
XS
SM
MD
LG