Dostupni linkovi

Institut za sudsku medicinu oborio verziju tužilaštva u slučaju Mugoša


Miomir Mugoša, Foto: Savo Prelević
Miomir Mugoša, Foto: Savo Prelević
Osmočlani tim vještaka Instituta za sudsku medicinu u Beogradu potvrdio je ranije vještačenje crnogorskih kolega i oborio verziju tužilastva po kojoj je vozaču gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše teško oštećen mozak u incidentu koji se dogodio u avgustu prošle godine.

Tada su urednik i fotoreporter Vijesti Mihajlo Jovović i Boris Pejović napadnuti od strane gradonačelnika Mugoše i njegovog sina Miljana dok su pokušavali da uslikaju gradonačelnikovo vozilo nepropisno parkirano na jednom od glavnih gradskih bulevara.

Fotoreporter je prošao sa lakšim tjelesnim povredama dok je Jovović završio na operacionom stolu jer mu je udarcima probijena bubna opana. Uprkos tome i dokumentovanim tvrdnjama ekipe Vijesti da je spornog dana na njih potegnut i pištolj koji je policija ignorisala, gradonačelnik je prošao samo sa prekršajnom prijavom.

Zbog nanošenja teške tjelesne povrede optužen je njegov sin Miljan ali i žrtva napada Jovović protiv koga je tužilastvo pokrenulo postupak zato što je navodno u incidentu oštetio mozak Mugošinom vozaču, koji je kako je tvrdila ekipa Vijesti čitavo vrijeme pokušavoa da smiri situaciju. Ta verzija tužzilastva konstruisana je na osnovu sumnjive medicinske dokumentacije koju je vozač obezbijedio sa danom zakašnjenja i koja je kasnije oborena vještačcenjima doktorice Dragane Čukić i doktora Dragoslava Nenezića koje tužilaštvo nije priznavalo.

Institut u Beogradu je potvrdio nalaze da se kod vozača, na osnovu razpoložive dokumentacije, ne mogu utvrditi teške tjelesne povrede i oštećenje mozga, pa se samim tim ne mogu vezati ni za konkretan slučaj.

Mihajlo Jovović nakon napada, 6. avgust 2009. Foto: Savo Prelević
Novinar i urednik Vijesti Jovović kaže da su namjere tužilastva sada ogoljene i da ukazuju na jezivu praksu.

"Pokazalo se u stvari kako crnogorski državni organi tužilaštvo.policija, sudovi, kako oni istražuju napade na novinare kada je izvršilac poznat. Zamislite onda kako oni istražuju napade kada se ne zna ko ih je napao. Ne znam šta će biti slijedeći potez gospođe Čarapić, možda da zatraži novi nalaz iz Visbadena, kako bi se utvrdilo da sam ja nekoga udario, povrijedio, nanio mu teške povrede,"
kaže Jovović.

Predrag Bulatović iz skupštinskog Odbroa za bezbjednost i odbranu kaže da ovaj slučaj od početka prate beskrupulozni pokušaji nadležnih da sakriju istinu i da je maskiraju fabrikovanim optužbama. On kaže da su nadležni i prikirivali činjenice i podsjeća kako je ignorisan audio snimak na kome se čuje da napadnuti Jovović policijskoj patroli prijavljuje da mu je prijećeno pištoljem.

"Na Odboru za bezbjednost imali smo katastrofalnu činjenicu da Direktora policije ne interesuje snimak koji je posjedovao gospodin Jovović o postojanju pištolja, nego je njega više interesovalo neovlašćeno snimanje! To je stvar koja je u ovakvoj Crnoj Gori prošla bez ikakvih značajnijih sankcija,"
primećuje Bulatović.

Očekivanja od tužilaštva


Komentarišući nalaz Boegrdskog isntituta koji je oborio konstrukciju crnogorskog tužilaštva po kojoj je žrtva proglašena napadačem, Jovovićev adovakat Branislav Lutovac kaže da sa istinom nema kompromisa. On dodaje da od tužilastva sada očekuje dvije stvari.

"Prvo, da gospodina Mihajla Jovovića, urednika Vijesti u daljem postupku tretira kao oštećenog, jer on je bio žrtva brutalnog napada i kojemu je probijena bubna opna i na taj način ga je teško povrijedio sin gospodina Mugoše. Druga stvar koju tražim od tužilaštva u ovom trenutku jeste da pokrene postupak protiv onog lica ili više njih koja su lažno prijavaila da je Radonjić, vozač gospodina Mugoše, zadobio tešku tjelesnu povredu. Mislim da bi se na taj način postigla prava mjera pravde u ovom postupku,"
kazao je Lutovac.

Bulatović međutim ne očekuje da će tužilatvo samoinicijativno preispitati svoju dugo potenciranu verziju.

"Samo tužilaštvo, što se mene tiče ja u njih nemam nikakvo povjerenje. Da su željeli da urade kako treba i ovaj proces bi imao drugačiji tok. Očekujem da demokratska javnost i pojedinci u vlasti koji ipak drže do struke i digniteta, do prava i pravne države će dići glas i pomoći da se ovaj slučaj riješi pomoću činjenica, istinito i pravedno," kaže on.

Jovović podsjeća na nedavnu izjavu državnog tužioca pred poslanicima u parlamentu.

"Kada je gospođa Čarapić rekla da kriminalci imaju moral i da se ona ne osjeća ugroženom jer oni cijene to što ona radi jer nikada nikoga nije optužila bez dokaza evo, posle ovoga se desilo da je ona optužila mene bez ikakvih dokaza. To je uradila samo zato da bi podržala konstruisanu verziju događaja, da smo mi navodno sačekali gradonačelnika u pola dvanaest uveče da ga izbijemo, ubijemo telefonima i diktafonima i tako to,"
rekao je Jovović.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG