Dostupni linkovi

Napadnuti novinar saslušan kao osumnjičeni


Mihailo Jovović sa advokatom Branislavom Lutovcem, Foto: Savo Prelević
Mihailo Jovović sa advokatom Branislavom Lutovcem, Foto: Savo Prelević
Zamjenik glavnog i odgovornog uredika Vijesti Mihailo Jovović skoro tri sata je u četvrtak saslušavan kod istražnog sudije Osnovnog suda u Pogorici Nebojše Golubovića, i to u svojstvu osumnjičenog, a ne u svojstvu žrtve napada gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše i njegovog sina Miljana.

Gradonačelnik i njegov sin su prije dvije sedmice fizički nasrnuli na Jovovića i fotoreportera Vijesti Borisa Pejovića jer su fotografisali nepropisno parkiran automobil gradonačelnika.

Pri napadu je Jovoviću nanesena teška tjelesna povreda zbog koje je završio na operacionom stolu.

Policija je protiv gradonačelnikovog sina Miljana Mugoše podnijela krivičnu prijavu za nanošenje tjelesnih povreda Jovoviću, ali i protiv Jovovića, koji je osumnjičen da je nanio teške tjelesne povrede gradonačelnikovom vozaču.

Nakon tročasovnog saslušanja kod istražnog sudije Osnovnog suda u Podgorici Nebojše Golubovića, zamjenik glavnog i odgovornog urednika dnevnika Vijesti Mihailo Jovović je poručio javnosti da se test rada komunalnih službi u Podgorici pretvorio u veliki test svih institucija.

Nisam nikoga udario

Mihailo Jovović je pozvao javnost i medije da profesionalno isprate slučaj koji je test i za društvo i za institucije:

Mihailo Jovović
"Sve je preraslo u jedan veliki test za mnoge institucije u ovom društvu kao što su policija, tužilaštvo, sud, zdravstveni sistem. Neki od ovih ljudi, po mom mišljenju, nijesu položili taj test, neki jesu. Vidjećemo što će se dalje dešavati, ali ja bih htio vama kolegama da poručim da pokušate da do kraja profesionalno ispratite ovaj slučaj, jer je moja sudbina mnogo manje važna od toga šta ćete vi zaključiti - da li je crnogorsko društvo položilo ovaj test ili nije položilo ovaj test."

Jovovićev advokat Branislav Lutovac je saopštio nakon saslušanja da je istražni sudija potpuno profesionalno obavio svoj posao i da su zadovoljni ispitivanjem.

Ključna primjedba advokata Lutovca se odnosi na sami zahtjev o sprovođenju istrage koji je naložio tužilac, a u kojem je Mihailo Jovović osumnjičen da je nanio teške tjelesne povrede gradonačelnikovom vozaču:

"Taj zahtjev za sprovođenje istrage predstavlja vrhunski pravni nonsens po našem mišljenju. To kažem zato što je umjesto da je tretiran kao žrtva i oštećeni, u ovom postupku gospodin zamjenik glavnog i odgovornog urednika Vijesti doveden u status osumnjičenog. Tu je napravljena prava alhemija pravnih činjenica. On koji je pretrpio tešku tjelesnu povredu optužuje se da je istovremeno i zadao drugom licu tešku tjelesnu povredu. Imamo dovoljno dokaznih materijala kojima ćemo relevantno osporiti taj navod tužilaštva."


Ništa neće ostati nedorečeno

Lutovac je ocijenio da je Jovović u svojoj odbrani efektno demantovao navode tužilaštva da je udario gradonačelnikovog vozača Dragana Radonjića, a Jovović je ispričao sljed događaja kritične večeri kada je napadnut:

"Nijednim svojim postupkom nijesam ničim ugrozio nikoga, a kamoli udario i nanio teške tjelesne povrede, već sam se za mene šokantnog fizičkog napada branio isključivo riječima."


Nakon što je policija obavila uviđaj i istragu, tužilaštvo i policija su zanemarili dva događaja o kojima su napadnuti novinari govorili: prvi je da je gradonačelnik Miomir Mugoša napao fotoreportera Pejovića, a da je gradonačelnikov sin Miljan Mugoša prijetio pištoljem novinaru Jovoviću.

S obzirom da su ove događaje tužilaštvo i policija zanemarili, pitali smo advokata Lutovca da li su dodatno pojašnjeni ti događaji.

Lutovac je rekao da ništa neće ostati nedorečeno:

"Kroz izlaganje gospodina Jovovića i kroz pitanja koja sam njenu uputio mi smo popunili tu prazninu u zahtjevu za sprovođenje istrage, tako da ništa nije ostalo nedorečeno, niti će to ikada biti do kraja ovog postupka. To budite sigurni."


Očekuje se da kod istražnog sudije budu saslušani i ostali učesnici čitavog događaja: napadači na novinare, kao i policajci koji su involvirani u ovaj slučaj. Prethodno je saslušan gradonačelnikov sin Miljan Mugoša koji se branio tvrdnjom da je samo želio da zaštiti oca.
XS
SM
MD
LG