Dostupni linkovi

Novi Sad: Trećina osnovnoškolaca trpela nasilje


Sa jednog protesta protiv nasilja u Srbiji, foto: Vesna Anđić
Sa jednog protesta protiv nasilja u Srbiji, foto: Vesna Anđić
U Novom Sadu je skoro trećina osnovnoškolaca već doživela neku vrstu nasilja. Istraživanja pokazuju da ni ulice, ali ni škole više nisu bezbedna mesta za mlade.

Prema anketi Centra za prevenciju devijantnog ponašanja u Novom Sadu koja je sprovedena prošle godine, svako drugo dete je samo donelo ili je videlo da je drug u školu doneo hladno ili vatreno oružje. Iako je trećina učenika već trpela nasilje, to nikada nisu prijavili, a kao razlog zbog čega to nisu učinili je strah, ili nisu znali kome da ga prijave.

Osim vršnjačkog nasilja na ulicama glavnog grada Vojvodine česte su pljačke, tuče ali i oružani obračuni. Dva slučaja pucnjave su se odvili u blizini osnovnih škola i predškolskih ustanova. Odgovornost za ovu situaciju mnogi prebacuju na škole, iako nastavnike i obrazovne ustanove veliki broj propisa ograničava u efikasnoj kontroli đaka, Iako i oni znaju da je nasilje u školama prisutno.

Dušan Kosanović, direktor osnovne škole „Prva vojvođanska brigada“, u čijoj blizini je došlo do oružanog sukoba dve grupe huligana, kaže da je neophodna konstantna podrška roditelja da bi se situacija promenila.

“Priča koja je krenula iz srednjih škola mogla bi da krene i u osnovnim školama da se otvaraju školske torbe, da vidimo šta nose i da ako vidimo nešto sumnjivo to da evidentiramo. Unose oni razne stvari, noževe, šipke, ja samo molim Boga da ih ne koriste”, naglašava direktor.

Uloga porodice je danas svedena na znatno uži krug nego ranije, a vaspitavanje dece prepušteno je školama. Jedna majka, koja je htela da ostane anonimna kaže da odgovornost leži prvenstveno na roditeljima koji često ni ne zanju čime se bave njihova deca i sa kim provode vreme.

“Zašto roditelj ne sedne malo i pogleda na Facebook-u sa kim je dete prijatelj i da vidi tamo neke i huligane i sekire i noževe i šretnje. Neka razgovara sa detetom o nasilju”, kaže ova majka.

Veća odgovornost na građanima

Iako je Novom Sadu u proteklih deset godina naseljeno približno trideset hiljada novih sugrađana, reorganizacija policije nije učinjena: pa su tako neki delovi grada bez policijske stanice.

Situaciju dodatno otežava činjenica da policijska uprava već više od tri godine nema načelnika.

Ipak, rukovodilac Grupe za suzbijanje maloletničke delikvencije pri policijskoj upravi Novi Sad, Nenad Erdeljan tvrdi da je broj prijavljenih krivičnih dela smanjen, ali da je nasilje prisutno. On dodaje da građani moraju imati veću odgovornost u čuvanju javnog reda. On navodi i primer.

“Prošlog vikenda na Sajmištu skupilo se od četrdeset do pedeset mladića koji su imali dogovorenu tuču i niko od građana nije primetio da oni kod sebe imaju i predmete sa kojima možete naneti povrede, takođe niko nije pozvao policiju da se tamo nešto dešava”, kaže Erdeljan.

Poslednji pokušaj, da javnost Novog Sada ozbiljnije shvati situaciju, bio je protest roditelja čija deca pohađaju školu u čijoj blizini se dogodila pucnjava. Akcija „Prst na čelo“ podrazumeva zajedničko delovanje svih da bi se stalo na put nasilju. Njihova ideja je da se osim škola i državnih institucija u borbu uključe i roditelji, ali i građani.

Slične akcije već postoje u raznim zajednicama širom sveta, a poznate su kao "Neigbourhood Watch" ili "Komšije jedni za druge".

Suština ovog pokreta je u tome da same zajednice, skupštine stanara, mesne zajednice preuzmu veću ulogu u tome da se sačuva imovina komšija ali i da ako vide nasilje to prijave policiji.

Inače, Novi Sad je drugi grad po broju registrovanih krivičnih dela u Srbiji.
XS
SM
MD
LG