Dostupni linkovi

Skupština Novog Sada usvojila plan za 'Novi Sad na vodi'


Protest ispred Skupštine Novog Sada, 1. avgust 2023.
Protest ispred Skupštine Novog Sada, 1. avgust 2023.

Odbornici Skupštine grada Novog Sada usvojili su 1. avgusta "Predlog odluke o izradi Plana generalne regulacije prostora između primarnog odbrambenog nasipa uz kasarnu Rečne flotile i Ribarskog ostrva u Novom Sadu", poznatijeg kao "Novi Sad na vodi", prenosi Beta.

Početak sednice je kasnio zbog protesta opozicionih partija, a gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić istakao je na konferenciji za novinare da okupljeni aktivisti i građani imaju legitimno pravo da protestuju.

Na protestu ispred zgrade Skupštine Novog Sada došlo je do koškanja predstavnika stranke Zajedno i skupštinskog obezbeđenja, koje nije htelo da ih pusti unutra, prenosi Beta.

Kopredsednik Zajedno Radivoje Jovović obavestio je prisutne građane da je pre nekoliko dana tražio da on i Mladen Cvijetić iz iste stranke prisustvuju sednici 1. avgusta.

Kako je rekao, odgovor nisu dobili, te su pokušali da uđu u zgradu Skupštine, ali im obezbeđenje nije dozvolilo. Beta prenosi da je došlo do fizičkog kontakta.

Prema pisanju Bete, aktivisti su predložili da narodni poslanik Demokratske stranke Nebojša Novaković prisustvuje sednici, ali je i taj predlog odbijen.

Komentarišući tvrdnje opozicionih aktivista da im je uskraćena mogućnost da se na sednici obrate odbornicima, Milan Đurić je rekao da postoji procedura po kojoj se to omogućava, piše Beta.

Precizirao je da predsednica skupštine određuje da li će se to dogoditi, a da mu je u ovom slučaju rekla da nije dobila nikakav zahtev.

"Novi Sad na vodi" trebalo bi da se izgradi narednih godina na obali Dunava u glavnom gradu Vojvodine.

Prema tom planu, deo obale Dunava će biti pretvoren u stambeni kvart, poznatiji kao "Novi Sad na vodi", a predviđa se i izgradnja mosta.

Protiv izgradnje kompleksa "Novi Sad na vodi" održano je više protesta i skupljeno više od 10 hiljada potpisa.

Aktivisti tvrde da će izgradnjom "Novog Sada na vodi" biti ugrožena bezbednost građana zbog pomeranja zaštitnog nasipa, te da će kompanija Galens "na uštrb javnog interesa prihodovati ogromna finansijska sredstva", prenosi Beta.

XS
SM
MD
LG