Dostupni linkovi

Počela seča stabala na Šodrošu, aktivistima prijave


Policija u kordonu na Šordošu obezbeđuje seču drveća od ranih jutarnjih časova
Policija u kordonu na Šordošu obezbeđuje seču drveća od ranih jutarnjih časova

Aktivisti koji su uhapšeni tokom protesta protiv seče stabala na Šodrošu, pušteni su kasnije u toku dana, rekla je nekadašnja predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić.

Nekoliko aktivista je uhapšeno 24. marta, nakon što su radnici kineske firme China Road and Bridge Corporation (CRBC) počeli sa sečom stabala na Šodrošu, lokaciji u Novom Sadu na kojoj se planira izgradnja novog mosta preko Dunava.

Kostić koju je takođe policija privela, rekla je da su svi dobili prekršajne prijave, osim, kako je dodala, Miloša Rakića koji je dobio krivičnu.

Tokom jutra došlo je do manjeg sukoba između ekoloških aktivista koji mesecima sprečavaju seču stabala i policije, koja je od ranih jutarnjih sati u kordonu obezbeđuje seču drveća.

U ranim jutarnjim časovima 24. marta došlo je do sukoba policije i aktivista
U ranim jutarnjim časovima 24. marta došlo je do sukoba policije i aktivista

Dvoje aktivista, koji su se sukobili sa policijom na novosadskom Šodrošu, privedeni su nakon pokušaja da probiju kordon policije, prenosi agencija Beta.

Ostatak aktivista pokušao je da spreči policijsko vozilo da krene, ležeći na putu, ali ih je policija brzo rasterala, piše Beta.

Ativisti su potom blokirali put, kako bi sprečili prolazak kamiona koji treba da pokupi posečena stabla.

Aktivisti blokiraju put
Aktivisti blokiraju put

Interventna policija je nakon toga uhapsila aktiviste koji su pokušali da blokiraju put, prenosi Beta.

Nakon što su aktivisti uhapšeni, kamion je prošao i započet je utovar trupaca.

Kako piše Beta, veliki broj pripadnika policije u opremi za razbijanje demonstracija i dalje je prisutan.

Policija je privela više aktivista na Šordošu
Policija je privela više aktivista na Šordošu

Novosadski pokret "Bravo!" i aktivisti okupljeni oko "Šodroš surviver kampa" zatražili su da aktivisti koji su privedeni tokom protesta na Šodrošu budu hitno pušteni, prenosi Beta.

Organizacija Ekološki front iz Novog Sada već mesecima tvrdi da je most izgovor da bi se ubrzali radovi koji građevinskim investitorima mogu doneti dodatnu zaradu, a sve na štetu, kako navode, biljaka i životinja koje su jedinstvene na tom području.

Zbog toga su aktivisti u junu podigli kamp, koji su nazvali "Šodroš surviver kamp", po ugledu na poznatu televizijsku emisiju u kojoj se takmičari bore u surovim uslovima da prežive.

Cilj je odbraniti zelene površine od seče stabala, koju predviđa plan za izgradnju četvrtog mosta na Dunavu u Novom Sadu.

Veliki broj uličnih akcija i protesta, ali i više od 10 hiljada potpisa i primedbi, nisu sprečili gradske institucije da taj dokument na kraju i usvoje.

Prema tom planu deo obale Dunava će biti pretvoren u stambeni kvart, poznatiji kao "Novi Sad na vodi", a predviđa se i izgradnja mosta.

Radnici kompanije CRBC postavili su 18. oktobra ograde za gradilište mosta preko Dunava. I tada im je u tome pomogla interventna policija, koja je tog dana privela deset ekoloških aktivista.

Protest u Novom Sadu protiv početka izgradnje mosta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Postavljenu ogradu su okupljani građani u toku drugog protesta dan kasnije srušili, uprkos prisustvu jakih policijskih snaga i žandarmerije.

Kineska kompanija CRBC glavni je izvođač radova, dok je investitor državna kompanija Koridori Srbije.

Gradske vlasti Novog Sada od početka tvrde da postoje sve potrebne dozvole i da je na redu izrada projekta samog mosta, kao i dobijanje potrebne dokumentacije od Ministarstva životne sredine o uticaju mosta na okolinu.

Koridori Srbije, firma koja je glavni investitor, takođe tvrdi da imaju sve dozvole, a deo dokumentacije prosledili su i medijima.

XS
SM
MD
LG