Dostupni linkovi

Novi Sad: Provera ugroženosti ličnih podataka posle hakerskog napada


Ulaz u JKP "Informatika" u Novom Sadu
Ulaz u JKP "Informatika" u Novom Sadu

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti prikuplja informacije o napadu na informacioni sistem Javnog komunalnog preduzeća "Informatika" u Novom Sadu koji čuva veliku količinu ličnih podataka Novosađana.

Tom preduzeću u sredu (4. marta) ističe rok da dostavi sve podatke povereniku u vezi sa napadom i mogućom zloupotrebom podataka građana, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Zoran Petrović iz Kabineta poverenika rekao je da će nakon prijema dokumentacije primeniti "sve mere koje zakon predviđa".

"To što se dogodilo zove se povreda podataka o ličnosti. Onaj ko konstatuje povredu podataka o ličnosti dužan je da u roku od 72 časa obavesti poverenika o tome šta se dogodilo, koji su podaci u pitanju i koje su mere preduzete da bi ta kompromitacija bila minimizovana. Kontaktirali smo javno preduzeće, prema njihovoj izjavi ta povreda je utvrđena u nedelju uveče i oni imaju obavezu da pošalju kompletnu dokumentaciju, međutim, problem je u tome da čak ni mejlovi ne rade, tako da očekujemo da ta dokumentacija stigne poštom što pre", rekao je on.

Sajber incident

Petrović je dodao da će čim stigne dokumentacija proceniti koji su sledeći koraci. Prema zakonu, poverenik ima nekoliko mogućnosti, a među njima je i inspekcijski nadzor, novčane kazne kao i pokretanje sudskih postupaka.

Andrej Petrovski, tehnički direktor nevladine SHARE fondacije koja se bavi zaštitom građanskih prava u oblastima privatnosti i elektronskog nadzora, kaže da je ovde svakako reč o ostvarenoj pretnji, odnosno sajber incidentu.

"Ovde ne pričamo o riziku, već o pretnji koja se realizovala. Ovde imamo sajber incident, a podaci su nam na neki način kompromitovani, ne pričamo o tome da li su podaci procureli ili su samo nestali, ali su na određeni način kompromitovani", ističe on.

Dok se čeka informacija o tome koji podaci i koji delovi gradske uprave su ugroženi zlonamernim kompjuterskim programom, Javno komunalno preduzeće "Informatika" u kratkim saopštenjima uverava javnost da lični podaci građana nisu ugroženi.

U vezi sa napadom na informacioni sistem novosadskog javnog preduzeća, kada su hakeri uspeli da blokiraju čitav sistem "Informatike", a i ostalih institucija gradske uprave koje to preduzeće opslužuje, RSE je uputio zvaničan zahtev i Gradskom veću, u kom je zatražio informacije o ovom problemu kao i o mogućim posledicama po rukovodioce preduzeća "Informatika".

Kako nam je rečeno u Službi za odnose sa javnošću, gradonačelnik Miloš Vučević je "prebukiran obavezama" pa nema vremena za izjave.

Hakeri traže 400.000 evra

On je svoju video izjavu na ovu temu objavio na društvenim mrežama. U poruci uverava građane da su njihovi podaci bezbedni.

"Procena je stručnjaka i bezbednosnih eksperata da je putem mejla izvršen upad virusom. Videćemo šta ćemo još morati da uradimo po bezbednosnom pitanju, ali nema nikakvog nestručnog rukovanja sve mere su preduzete, jedan od najboljih antivirus programa smo imali", poručio je u video saopštenju prvi čovek Novog Sada.

Gradonačelnik je u izjavi za Radio-televiziju Srbije potvrdio ranije sumnje javnosti da su hakeri tražili novac da bi odblokirali podatke. Napadači su tražili približno 400.000 evra od Grada, koji je to odbio da plati.

Napadači su tražili približno 400.000 evra od Grada, koji je to odbio da plati.


Petrovski naglašava da ovaj slučaj pokazuje slabosti sistema zaštite kako ličnih podataka tako i informacionih platformi.

"Država ima problem, relativno neozbiljan odnos prema zaštititi informacionih sistema, odnosno da nedostaju segmenti kao što su obuke zaposlenih, šta treba da otvaraju u mejlovima i na koji način se ovakvi programi šire, a pokazuje i to da ni ostale tehničke mere zaštite informacionih sistema nisu u potpunosti implementirane", i dodao je da izvor napada nije bitan, već je pitanje kako se ophodimo mi prema našem sistemu, jer "će napadi dolaziti".

Inače, prema informacijama RSE, u sredu nije radila ni kompjuterska mreža Skupštine Novog Sada, kao ni video nadzor grada. Bez kompjuterskog sistema ostala je i Gradska kuća kao i deo javnih preduzeća i ustanova, među njima i predškolske ustanove.

Prema javno dostupnim podacima Javnog komunalnog preduzeća "Informatika", oni vode platforme Gradskog veća, cele gradske uprave, uključujući i gradsku poresku upravu ali i matičarske službe.

"Informatika" čuva podatke i o približno 130.000 domaćinstava u Novom Sadu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG