Dostupni linkovi

Novi Sad: Deo gradskog sistema nedostupan zbog hakerskog napada


Računarska mreža u Skupštini Grada Novog Sada je i fizički isključena jer je informacioni sistem Javnog komunalnog preduzeća "Informatika" koji održava IT sisteme u gradu pod hakerskim napadom, potvrđeno je iz više izvora za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Deo informacionog sistema tog komunalnog preduzeća iz Novog Sada je još uvek pod blokadom, nakon što su tokom vikenda počeli hakerski napadi, ali su nadležne službe uspele da pokrenu novi sistem i rade na osposobljavanju gradskih službi, rečeno je u tom preduzeću za RSE.

Šefica kabineta gradonačelnika u Novom Sadu, Nada Kobac, rekla je da nema detalja u vezi sa hakerskim napadom, ali da podizanje sistema mora da ide postepeno.

„Od kraja nedelje će početi nesmetano da funkcionišu gradske službe, jer proces mora da ide postepeno, ne može sistem od jednom da se digne, jer se proveravaju računari“, rekla je ona za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prema dostupnim informacijama trenutno ne funkcionišu naplatna mesta Javno-komunalnog preduzeća „Informatika“, kao ni video nadzor u gradu i pojedini delovi informacionog sistema. Nadležni u Javno-komunalnom preduzeću „Informatika“ međutim nisu precizirali koji delovi sistema su trenutno van upotrebe.

JKP „Informatika“ je ranije potvrdila da su njihovi serveri inficirani novim tipom “ransomware” virusa koji napada antivirusnu zaštitu i sisteme za čuvanje podataka, ali služba za odnose sa javnošću nije želela da detaljnije komentariše slučaj i uputili su na ranije saopštenje tog preduzeća.

„Na taj način se zaključavaju fajlovi i čine ih nedostupnim. Ovakvi napadi nisu lokalnog karaktera već su dijagnostifikovani širom sveta, a veoma teško ih je sprečiti i ukloniti nakon aktiviranja virusa“. To preduzeće uverava javnost da lični podaci građana nisu ugroženi.

Lokalni Radio 021 navodi da hakeri „traže velike sume u virtuelnoj valuti kako bi otključali sada već kriptovane i zaključane servere“. Međutim, ovu informaciju za RSE niko nije potvrdio u tom preduzeću.

JKP „Informatika“ jedno je od najvažnijih javnih preduzeća u Novom Sadu, koje se bavi naplatom dela komunalnih usluga u tom gradu.

Otkup česta metoda ucene

Ipak, stručnjaci kažu da se ovakvi tipovi programa često koriste za iznudu velike sume novca.

Stručnjak za IT bezbednost, Vladimir Vučinić iz kompanije “Net plus plus – technology“, koja je među prvima u Srbiji ukazala na pojavu ovog štetnog softvera, u razgovoru za RSE kaže da ukoliko javno preduzeće nema posebnu kopiju podataka, praktično ne postoji mogućnost da se dođe do zaključanih fajlova.

„Da bi se podaci dešifrovani, napadači najčešće traže otkup od žrtve u kripto valutama ili u delovima kripto valute. Kada su žrtve pojedinci to je obično par stotina dolara, kada su u pitanju firme i javna preduzeća, to obično znaju da budu iznosi koji se mere u stotinama. a u svetu i milionima dolara“, kaže on i dodaje da ovakvi napadi su u svetu česti.

Pred žrtvama su dve mogućnosti: ukoliko imaju kopiju podataka, mogu da vrate sistem, ili da plate novac. Vučinić naglašava da stručnjaci za IT bezbednost savetuju žrtvama da ne plate iznuđeni novac jer na taj način samo podržavaju kriminal. Njegova pretpostavka je da je do problema došlo krađom pristupnih podataka, odnosno zloupotrebom korisničkog imena i šifre.

Na pitanje RSE da li se zna odakle stiže napad, on je odgovorio da se do takvih informacija teško dolazi.

„Oni se kriju, maskiraju svoje adrese, i bez koordiniranih , međunarodnih akcija vrlo teško se dolazi do takvih grupa. Konkretno, u ovom slučaju, mislim da će biti jako teško utvrditi ko je bio napadač“, rekao je on.

O napadu na JKP „Informatika“ obaveštene su nadležne službe Odeljenja za visoko tehnološki kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Bezbednosno-informativna agencija i Tužilaštvo za visoko tehnološki kriminal.

Ujedno, ovo je jedan od retkih slučajeva sajber napada na javne institucije u Srbiji za koje javnost saznala.

XS
SM
MD
LG