Dostupni linkovi

Aktivisti prekinuli raspravu o urbanističkom planu u Novom Sadu, bačena dimna bomba


 Staro brodogradilište u Novom Sadu gde je planirana gradnja "Novog Sada na Vodi"
Staro brodogradilište u Novom Sadu gde je planirana gradnja "Novog Sada na Vodi"

Sednica komisije za planove na kojoj su razmatrane primedbe građana na nacrt Generalnog urbanističkog plan (GUP) Novog Sada je prekinuta 7. marta, nakon što su aktivisti razvili transparent sa porukom ''GUP je glup!''.

Tom prilikom je bačena i dimna bomba u prostoriju Gradske kuće u kojoj su se okupili građani i članovi komisije.

Kako javljaju mediji, rasprava o primedbama građana od početka je bila napeta: prisutni su insistirali da se članovi Komisije predstave i optužili su ih da su u službi građevinskih preduzeća i investitora, a ne građana.

GUP je krovni dokument kojim se utvrđuje strategija urbanističkog razvoja grada.

Na nacrt GUP-a prethodno je pristiglo više od 12 hiljada komentara i primedbi aktivista i organizacija. Deo stručne javnosti je protiv pojedinih rešenja iz tog dokumenta.

Prema proceni Društva arhitekata Novog Sada GUP "nije ispunio potrebna očekivanja". Ta organizacija je predložila njegovo povlačenje iz procedure.

Glavne primedbe odnose se na izgradnju "opštegradskih centara" koji bi služili decentralizaciji grada ali na način da, kako ova organizacija ocenjuje, "daje mogućnost investitorima" da se dalje šire, odnosno da u direktnim pregovorima sa gradom izdejstvuju "veću spratnost".

Stručnjaci iz ovog udruženja ukazuju i na probleme sa projektom nove gradnje "Novi Sad na vodi", glavnim bulevarima i nasipima na teritoriji ovog grada.

Građevinski kompleks, poznatiji kao „Novi Sad na vodi“ već je duže vreme izvor neslaganja između gradskih vlasti i građana.

Dok gradski čelnici tvrde da je ovo razvojni potencijal za taj grad, građani smatraju da će se izgradnjom tog kompleksa uništiti priroda, ali da će i sam grad imati problem zbog promena na obali Dunava.

Nacrt Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine je bio na javnom uvidu do početka februara.

XS
SM
MD
LG