Dostupni linkovi

Otvorena kovid bolnica u Novom Sadu


Za potrebe nove kovid bolnice u Novom Sadu (na fotografiji), koja će prve pacijente početi da prima 3. septembra, zaposleno je 165 lekara
Za potrebe nove kovid bolnice u Novom Sadu (na fotografiji), koja će prve pacijente početi da prima 3. septembra, zaposleno je 165 lekara

Nova kovid bolnica sa kapacitetom od više od 600 kreveta, otvorena je u četvrtak (2. septembar) u Novom Sadu u Vojvodini.

Ovo je treća kovid bolnica u Srbiji, posle Batajnice kod Beograda i Kruševca u centralnoj Srbiji, a prve pacijente počeće da prima od petka (3. septembar).

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je na otvaranju da je u izgradnju bolnice investirano 3,9 milijardi dinara (oko 33 miliona evra), a u opremu približno 17 miliona dinara (144 hiljade evra), navodeći da su opremljenost i nega koja će moći da se pruži pacijentima na najvišem nivou.

Brnabić je rekla je da će ova zdravstvena ustanova postati opšta bolnica kada se završi epidemija korona virusa.

Vojvođanski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da je za potrebe ove ustanove zaposleno 165 lekara i 200 medicinskih tehničara.

"Mi više praktično nemamo lekara na birou u Vojvodini, to je nešto što je pre par godina bilo nezamislivo", kazao je Gojković govoreći o konkursu na kome je za tu ustanovu traženo 1.143 radnika.

’Preživeli smo COVID, ali i dalje živimo posledice’
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:39 0:00

Premijerka protiv obavezne vakcinacije lekara

Ana Brnabić je navela da je u Srbiji vakcinsano 51,6 odsto punoletnog stanovništva i pozvala građane da prime vakcinu jer je to jedini način da se pobedi korona virus.

Ona je rekla da bi uvođenje obavezne vakcinacije za zdravstvene radnike "otvorilo druge probleme za Srbiju i eventualno odvelo na Evropski sud za ljudska prava u Strazburu".

Brnabić je navela da bi obavezna vakcinacija u zdravstvu "dovela do otpuštanja 20 odsto zdravstvenih radnika koji iz nekog razloga ne žele da se vakcinišu".

"Onda imate sindikate, ljudskopravaše i 300 čuda koja dolaze s tim. Zato mislim da postoji drugi način, da razum pobedi", rekla je ona.

"Mislim da zdravstveni radnici veruju u nauku i u zdravstvo i da će oni povesti vakcinaciju", navela je Brnabić.

Ona je rekla da će Krizni štab za borbu protiv pandemije razgovarati o tome na narednoj sednici.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

U Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, čije je izmene Skupština Srbije usvojila u novembru 2020. godine, navodi se da se može odrediti obavezna imunizacija "za sva lica, odnosno za određene kategorije lica, ako se utvrdi opasnost od prenošenja određene zarazne bolesti".

Prva država Evropske unije koja je uvela obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike, uključujući i farmaceute, bila je Italija koja je takvu odluku donela krajem marta pošto je otkriveno nekoliko manjih žarišta u bolnicama u kojima je osoblje odbilo da se vakciniše.

Usporavanje stepena vakcinacije i nagli porast broja zaraženih zbog širenja delta soja naveli su na isti korak i Francusku i Grčku.

U Srbiji je prema podacima od 1. septembra od posledica korona virusa preminulo još 15 ljudi, a registrovano je 3.346 novih slučajeva zaraze.

XS
SM
MD
LG