Dostupni linkovi

Novi napad na imovinu Vijesti


Zapaljeni automobil redakcije Vijesti
Zapaljeni automobil redakcije Vijesti
Podgorički dnevnik Vijesti je ponovo bio meta napada koji se dešavaju već duže vrijeme. Nakon fizičkih napada na novinare i rukovodstvo ovog lista, aktiviranje eksplozivnih naprava pod prozorom glavnog urednika, kamenovanje zgrade i serije paljenja službenih vozila, u Podgorici je u noći sa srijede na četvrtak zapaljen još jedan automobil "Vijesti".

Iz policije za sada nema nikakve informacije u vezi sa ovim događajem i, eventualno, tragovima koji bi mogli ukazati na krivca.

Automobil marke "nisan" je prvo poliven benzinom, a potom i zapaljen, a u požaru je izgorio prednji dio vozila.

Napad na Vijesti 27.12.2013.

Podgoričke "Vijesti" napadnute eksplozivom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00
Eksploziv velike razorne moći bačen je krajem decembra ispred zgrade lista “Vijesti”, ispod prozora glavnog urednika, u trenutku dok je u redakciji bilo 15 novinara.


Pukim slučajem niko nije povrijeđen, a od jake detonacije demolirane su podrumske prostorije i polomljena stakla na prozorima nekoliko kancelarija.

”Ovim se prije svega nastavlja kreiranje ambijenta stvaranja straha kod građana koji su svakodnevno izloženi vijestima o podmetanju eksplozivnih naprava, razbojništvima, provalama i krađama. Druga stvar je činjenica da je automobil Vijesti zapaljen u danu kada je objavljen porazni izvještaj Reportera bez granica za Crnu Goru i to ukazao na to da iza novog napada ne stoji neko “neupućen”. U svakom slučaju, odgovornost za ovaj napad i paljenje vozila Vijesti kao i za sve prošle odgovoran je vrh vlasti kao i institucije koje niejsu u stanju da obezbijede ambijent za elementarno izvještavanje i slobodno izražavanje“, kaže urednik političke rubrike dnevnika Vijesti Vlado Žugić.

Najnoviji atak na Vijesti je samo jedan u dugom nizu napada na ovaj list.

Podsjetimo, eksploziv velike razorne moći detoniran je krajem decembra ispod prozora kancelarije glavnog i odgovornog urednika Mihaila Jovovića. Početkom novembra ova redakcija je kamenovana od strane tri neidentifikovana muškarca koji su razbili stakla na glavnom ulazu u zgradu.

"Vijesti" su napadnute i tokom Parade ponosa, kada je dva puta kamenovana redakcija i polomljeno nekoliko prozora.

Prošlog ljeta je bačena eksplozivna naprava pred kuću novinara Tufika Softića, dopisnika Vijesti iz Berana, koji kaže da je njegova bezbjednost, nakon dva fizička napada, posljednjih dana dodatno ugrožena, te da razmišlja da "negdje zatraži azil".

Prije Softića, fizički su napadnuti:novinarka Vijesti Olivera Lakić, glavni i odgovorni urednik, Mihailo Jovović i direktor lista Željko Ivanović.

U međuvremenu, policija i tužilaštvo nijesu našli krivce ni za seriju paljenja automobila “Vijesti” ljeta 2011. godine.

Rat klanova

Direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević strahuje da vlast u Crnoj Gori pokazuje zabrinjavajuće skretanje sa evropske orijentacije.

Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarević
”Mislim da smo već svjedoci alarmantnih posljedica neadekvatnog procesuiranja prethodnih napada, ali i inteziviranja neprijateljske klime prema pojedincima i medijima koji kritikuju formalne i neformalne centre moći u Crnoj Gori. Vjerujem da upravo ovaj napad predstavlja jedan izraz bahatosti i osjećaja sigurnosti za krivca da neće biti kažnjen, posebno imajući u vidu i da su skoro objavljeni i vrlo kritični tonovi o slobodi medija u Crnoj Gori od strane relevantnih međunarodnih organizacija. Mislim da ne postoji politička volja da se ovo riješi i to naravno otvara pitanje da li Vlada Crne Gore uopšte želi da ide u EU jer po ovim stvarima mi postajemo mnogo bliži nedemokratskim, mafijaškim režimima nego onim poredcima koji karakterišu zemlje EU”, navodi Uljarević.

Evropska komisija je najoštrije osudila još jedno paljenje vozila Vijesti i iskazala očekivanje od vlasti da preduzmu odlučne mjere kako bi se postigli mjerljivi rezultati u oblasti očuvanja slobode izražavanja i medija, odnosno, da "hitno istraže i krivično gone počinioce sinoćnjeg nedjela i svih zločina protiv slobode medija".

Potpredsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin u četvrtak nije bio u mogućnosti da komentariše najnoviji atak na dnevnik vijesti, ali su ambasadori Evropske unije i Italije u Crnoj Gori: Mitja Drobnič i Vinćenco Del Monako posjetili redakciju "Vijesti" čime su, prema sopstvenim riječima, izrazili solidarnost delegacije EU i ambasade Italije sa dnevnikom "Vijesti".

Reagovao je i dio opozicije.

“Očigledno je da iza tih napada stoji aktuelna vlast, jer da ne stoji vlast do sada bi bio otkriven počinioc tih djela kao i onaj koji je naredbodavac. Siguran sam da počinilac treba da se traži u ne reformisanim i netransformisanim službama bezbjednosti u Crnoj Gori. Odatle sve potiče. Nije nikakva tajna da u Crnoj Gori ratuju dva moćna klana koja se se istovremeno dijelom nalaze u podzemlju a dijelom pripadaju aktuelnoj vlasti, tako da i na toj relaciji treba tražiti počinioca. Dobro bi bilo da oni koji se bave istražnim radnjama počnu da svoju pažnju preusmjeravaju prema pripadnicima policije i pripadnicima Službe državne bezbjednosti i da u tom djelokrugu traže one koji upravljaju ovim napadima na medije”, kaže funkcioner Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Napad na Vijesti je došao dan nakon objavljivanja Indeksa slobode medija Reportera bez granica koje su Crnu Goru pozicionirale na čak 114. mjesto,odnosno, iza: Burkine Faso, Nigera, Namibije, Surinama...

"Reporteri" su za poražavajuću poziciju Crne Gore razloge našli u desetinama nerazjašnjenih slučajeva napada na novinare i medije među kojima je i ubistvo glavnog urednika dnevnika Dan Duška Jovanovića.

Domaći mediji ističu da se u pratećem izvještaju Indeksa navodi da premijer Milo Đukanović i njegova Demokratska partija socijalista vode kampanju mržnje protiv nezavisnih novinara u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG