Dostupni linkovi

Novi mostovi: Izložba fotografija u Beogradu i Zagrebu


Iz Beograda Miloš Teodorović, iz Zagreba Ankica Barbir Mladinović

Istovremeno u Zagrebu i Beogardu priređene su izložbe najboljih fotografija urađenih u regionu Jugoistočne Evrope, a sa ovogodišnjih jubilarnih desetih konkursa novinske agencije Beta i Zbora fotoreportera Hrvatske. Izložene fotografije predstavljaju prikaz svih aspekata života, od svakodnevnih zbivanja, pa do visoke politike, događaja zabeleženih tokom 2012. godine. No, pažnja ka ovim izložbama skrenuta je i zbog jedne od fotografija koja je u Srbiji, u nekim krugovima (istina ne mnogobrojnim) shvaćena kao provokacija. Radi se o povratničkim fotografijama Ante Gotovine, sveže oslobođenog iz pritvora Haškog tribunala, kao i ona sa dočeka koji je njemu i Mladenu Markaču priređen novembra 2012. godine u Zagrebu.

U centru Beograda u galeriji “Nju moment, u isto vreme kada i u Zagrebu, savetnik Ambasade Hrvatske u Srbiji Darko Sabljak:

Siguran sam da će i ova izložba kao i izložba koja se trenutno otvara u Zagrebu, biti još jedan most saradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije”.

Sa jednom od prvih posetiteljki beogradske izložbe Evom Delale posmatramo neke od fotografija:

Na mene je ostavilo utisak to da bih neke od ovih fotografija ponela kući. Na primer onu koja pokazuje sportsku rubriku puževa, pa do promene život u smislu gubitka gušta ispijanja jutarnje kafe….”, a na fotografiji prazni stolovi jednog priobalnog kafića u Rijeci, iz ptičije perspektive. Autor objašnjava, prazni su, zbog krize.

I stižemo do ushićene mase, otvorenih usta, podignutih ruku sa slikama oslobođenog generala Gotovine: “To je samo fotografija, utisak podjednako isti kao što smo mi imali one sa veličanjem Mladića i ostale kompanije itd, itd… Tako da i mi imamo svoje uspešne fotografije iz tog domena, oni imaju svoje i to treba da ostane na nivou fotografije”, rekla nam je Eva Delale.

Isključivo sa profesionalne strane nisu bili spremni da posmatraju u organizaciji “Napredni klub” čiji je predsednik Čedomir Antić pre otvaaranja izložbe pozvao na njen bojkot. Takođe je i autore pozvao na izvinjenje citat “žrtvama zločina Ante Gotovine”, kraj citat. Upravo ispred sporne fotografije iščekujemo prve posetioce. Jedan od njih poziv na bojkot ovako je prokomentarisao: “To su budale! Ksenofobične budale”.

Druga posetitelja, nudi nešto više pojašnjenja: “U isto vreme se održava izložba Betine fotografije u Zagrebu. I možda je tamo prvonagrađena fotografija provokativna za zagrebačku, odnosno hrvatsku publiku. Tamo je predsednik Tomislav Nikolić na pobedničkoj fotografiji”.

Bez provokacije, nema ni uspešne fotografije, nadovezuje se predsednik Zbora fotoreportera Hrvatske Igor Nobil: “Nama je zapravo drago kada naši radovi izazovu bilo kakve reakcije. To su kvalitetni radovi, napravljeni po pravilima struke, ako izazovu bilo kakvu reakciju nama je drago. Znači da ljudi ipak reaguju na naš rad. Tako da je apsolutno sve otvoreno”.

Svaka emocija preko toga je suvišna, jer kako je i na samom otvaranju u
Beogradu rekla direktorka Bete Ljubica Marković: “Pred vama je izbor izabranih i nagrađenih fotografija”.

I to nikako samo fotografije vezane za politiku. Smeši se tu i lice čuvenog glumca Relje Bašića, a vi ćete se nasmejati gospodinu sa više od 30 telefona i kartica sa različitim brojevima koje koristi kako bi podstakao one što mu dugove ne vraćaju, da to i učine. Sve zajedno, ambicija je jedna i donekle ju je sažeo fotoreporter proslavljen fotografijama iz ratnih podrčja bivše Jugoslavije Rona Haviva. Na ovom mestu emitovana je njegova video poruka:

Kada izađete na teren i kada svet posmatrate kroz kameru, kada razgovarate sa osobom koju fotografišete, setite se da su njihove priče ono zbog čega ste vi tu. Zbog njih radimo ono što radimo. I zbog njih moramo da se setimo da svaki dan, svaki fotograf, može učiniti svet boljim mestom”.

I dogodiće se to onda, kada, život savlada politiku, pogotovu tamo gde ona predugo gospodari, kao što je slučaj u hrvatsko-srpskim odnosima. Iz Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović:

Svaki oblik komunikacije koji ne podrazumeva samo taj visoko politički nivo, zapravo podrazumeva nekakvo zbližavanje, nekakav vid saradnje koji govori u prilog tome da pored politike postoji i normalizacija odnosa na svim drugim nivoima. Za te nivoe mi se nekada čini da su i mnogo važniji nego sama politika koja zapravo samo stvara određeni ambijent”.

Slike upoznavanja

Točno u 18 sati, u isto vrijeme kad se u Beogradu otvarala izložba hrvatske novinske fotografije, veleposlanik Republike Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukičević otovorio je u Zagrebu, atraktivnom prostoru Trgovačkog centra Cvjetni, izložbu najboljih fotografija godine, po izboru beogradske Agencije Beta.

U činjenici da se istovremeno otvaraju izložbe novinske fotografije u Beogradu i Zagrebu stoji jedna vrlo, vrlo dobra poruka, kazao je srbijanski veleposlanik:

"To je jedna simbolika da je vreme, mračno vreme kada su mediji bili podeljeni, prošlo i da sad dolazi drugo vreme, vreme u kojem mediji mogu da sarađuju i da bude jedna pozitivnija klima“, kazao je Vukičević.

Zagrepčani će u iduća dva tjedna u lijepom i vrlo prometnom prostoru Trgovačkog centra Cvjetni, u središtu grada, imati prilike vidjeti 58 odabranih fotografija po betinom izboru te najbolje nagrađene novinske fotografije iz proteklih 10 godina.

Prvonagrađeni za 2013. je fotoreporter NIN-a Andrej Isaković s fotografijom 'Gospodin predsednk', drugonagrađeni je hrvatski fotoreporter Bernard Čović iz Glasa Koncila za fotografiju 'Don Bosco' i treći, također hrvatski fotoreporter Marko Jurinec iz Pixella s fotografijom prošlogodišnje polave u Virju:

"Izninimna mi je čast što je to nagrada Jugoistočne Europe, a ne samo Hrvatske', kazao je nagrađeni Jurinec.

"Mislim da imamo danas u Zagrebu i danas u Beogradu pregled apsolutno najboljeg što postoji u ovo delu Europe, a ima veze s novinskom fotografijom“, istakao je urednik Bete Ivan Cvejić.

Na otvaranju izložbe bio je i don Ivan Grubišić, saborski zastupnik i predsjednik Saveza za građansku i etičku Hrvatsku, i saborski zastupnik srpske nacionalne manjine dr Milorad Pupovac.

"Zagreb u Beogradu i Beograd u Zagrebu, obično su iz njih dolazile slike koje su dijelile i slike koje su izazivale jezu na jednoj ili na drugoj strani, a sada dolaze slike koje trebaju upoznati Beograd sa Zagrebom i Zagreb s Beogradom i došao sam dati podršku takvoj manifestaciji", kazao je uz ostalo Pupovac.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG