Dostupni linkovi

DSK predlaže novu varijantu podele Kosova


Lutfi Haziri
Lutfi Haziri
Politička debata u Prištini o najavljenom sporazumu o zajedničkom upravljanju granice između Kosova i Srbije izazvala je druge ideje o redefiniciji granice između dve zemlje.

Naime, Lutfi Haziri, poslanik najveće opozicione partije, Demokratskog saveza Kosova, zatražio je da se inicira pitanje redefinisanja granice, kako bi se, po njemu, jednom za uvek rešilo to pitanje, i otklonilo neprijateljstvo između dve zemlje.

„Treba se pronaći neki drugi model koji bi zadovoljio dve strane, prekinuo ovaj lažan tehnički dijalog i kako bi se prešlo na politički dijalog o redefiniciji granica, a granice iz godine 1956. rešavaju etničke i teritorijalne podele. Zato što su napori Srbije bili da spreče stvaranje Republike Kosovi, ali to nije uspelo, i sada mi trebamo da sprečimo njihove napore da izvrše unutrašnju podelu Kosova ili da Kosovo teritorijalno podele. Srbija više ne želi da razgovara o istočnom Kosovu, oni žele da razgovaraju samo o severu, i o teritorijalnim i političkim pravima Srba na severu, tako da se problemi samo nastavljaju“, kazao je Haziri.

Haziri je dodao da vlasti Kosova ne mogu da primoraju Srbe na severu da žive u državi Kosovo. Prema tome, po njemu, postoji mogućnost da dve zemlje razmotre granice koje su postojale 1956. godine.

Zabrinjavajuća izjava

Na osnovu tih granica, kosovskoj teritoriji su pripadale Preševo, Medveđe i Bujanovac, opštine koje danas pripadaju teritoriji Srbije. Sa druge strane, Srbiji su unutar svojih granica pripadale opštine na severu Kosova, i to Leposavić i nekoliko sela Zubinog Potoka.

Na tu izjavu je regaovao premijer Kosova Hashim Thaçi, koji je opciju o razmeni teritorija ocenio zabrinjavajućom, a naročito jer dolazi od druge po veličini političke partije na Kosovu.

Premijer Kosova je naveo da tako nešto nije zabrinjavajuće samo za Vladu Kosova, već i za međunarodnu zajednicu. Thaçi je zbog toga zatražio od DSK-a da objasni koliko su izjave Hazirija lične ili pak predstavljaju partijske stavove.

„Podržavam ideje i slobodno razmišljanje, ali smatram da se ovim pokrenutim pitanjima treba odgovoriti u Skupštini Kosova. Vlada Kosova će nastaviti da u potpunosti poštuje Ustav i zakone Kosova a u cilju poštovanja teritorijalnog integriteta“, kazao je Thaci.

Za razliku od izjava premijera Kosova i šefice pregovaračkog tima Edite Tahiri o zajedničkom upravljanju granice sa Srbijom, srpski šef pregovaračkog tima, Borislav Stefanović navodi da se ne radi o zajedničkom upravljanju granica, pošto za Srbiju te granice ne postoje.
XS
SM
MD
LG