Dostupni linkovi

Nove mjere u RS, skraćeno radno vrijeme ugostiteljima


Predložene su i izmjene obaveze karantina za one koji su primili "buster" dozu (ilustrativna fotografija)

Republički štab za vanredne situacije bh. entiteta Republika Srpska (RS) donio je zaključak kojim se preporučuje entitetskoj Vladi da izmijeni i dopuni uredbu kojom bi se ograničilo radno vrijeme svim ugostiteljskim objektima od 6.00 do 24.00 časa, dok bi noćni klubovi i dalje mogli raditi od 6.00 do 2.00 časa iza ponoći.

Izuzetno, ako je aktom jedinice lokalne samouprave propisano kraće radno vrijeme, primjenjivaće se to radno vrijeme, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću 19. januara.

Štab je na sjednici naložio Ministarstvu unutrašnjih poslova, Republičkoj upravi za inspekcijske poslove, lokalnim inspekcijama i komunalnoj policiji da vrše kontrole pridržavanja i provođenja mjera za sprečavanje i suzbijanje korona virusa i o tome dostave izvještaj Stručno-operativnom timu ovog štaba.

Uredba će stupiti na snagu nakon što je usvoji Vlada RS, odnosno narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Republički štab je takođe konstatovao da su ispunjeni uslovi za početak nastave u drugom polugodištu u svim osnovnim i srednjim školama u RS, zakazana za 24. januara, kako je to i ranije planirano.

U skladu sa Uredbom o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja kovid 19, škola, đački dom i gradski/opštinski štabovi za vanredne situacije jedinica lokalnih samouprava u RS, obavezni su da prate i redovno obavještavaju Ministarstvo prosvjete i kulture o epidemiološkoj situaciji

Ukoliko bude potrebno, trebalo bi da dostave prijedlog za obustavljanje nastave u školama i prelasku na odvijanje nastave na daljinu, odnosno drugačijeg načina smješataja u đačkim domovima.

Štab se upoznao o prijedlogu izmjene Uputstva za određivanje mjere karantina i izolacije i definiciju slučaja kovid 19 u RS, kojeg je dao entitetski Institut za javno zdravstvo.

Među ključnim izmjenama Uputstva su ukidanje obaveze karantina za osobe koje su primile buster dozu vakcine protiv virusa korona, a bile su u kontaktu visokog rizika sa potvrđenim ili vjerovatnim slučajem virusa korona.

Predviđeno je i skraćivanje perioda izolacije za osobe koje su potvrđeni ili vjerovatni slučaj, a vakcinisane su sa dvije ili tri doze vakcina protiv virusa korona, na sedam dana.

One moraju ispuniti uslov da najmanje 48 sati nemaju povišenu temperaturu bez korištenja antipiretika i da imaju značajno poboljšanje ostalih simptoma.

Republički štab za vanredne situacije zadužio je Institut za javno zdravstvo da zdravstvenim ustanovama dostavi detaljno Uputstvo sa svim predloženim izmjenama, a koje će biti objavljeno i na zvaničnoj internet stranici Instituta.

U ovom bh. entitetu, u prethodna 24 sata korona virus je potvrđen kod 852 ljudi od 1.484 testiranih, a prijavljeno je 11 smrtnih slučajeva.

Do sada su u Republici Srpskoj potvrđena 101.062 slučaja virusa korona, a preminule su ukupno 5.674 osobe kod kojih je potvrđen test na virus korona.

U cijeloj BiH, od početka pandemije korona virusom su zaražene 316.602 osobe, a 12.961 osoba je preminula.

XS
SM
MD
LG