Dostupni linkovi

Nove mere u Srbiji: Zabrana okupljanja više od pet osoba, na raspustu i srednjoškolci


Medicinski radnik tokom dezinfekcije nakon zbrinjavanja pacijenta koji je zaražen COVID-19 ispred Kliničkog centra u Beogradu.
Medicinski radnik tokom dezinfekcije nakon zbrinjavanja pacijenta koji je zaražen COVID-19 ispred Kliničkog centra u Beogradu.

Krizni štab Vlade Srbije za suzbijanje epidemije korona virusa odlučio je 6. novembra da zabrani okupljanje više od pet ljudi u zatvorenim i otvorenim prostorijama i da produži raspust za đake sledeće nedelje.

Kako je na konferenciji za novinare rekla članica Štaba Darija Kisić Tepavčević, nove mere su donete nakon hitne sednice zbog eksponencijalnog rasta broja zaraženih u Srbiji poslednjih dana.

Umesto dosadašnjih 30, biće zabranjeno okupljanje više od pet osoba, a ta mera se, kako je precizirala, odnosi na organizovana okupljanja kao što su proslave, obeležavanja, kongresi i drugi događaji.

Ova mera, kako je objasnila, neće biti preporuka, već će biti regulisana zakonom.

Kad je reč o kancelarijama, precizirala je Kisić Tepavčević, potrebno je da, kao i do sada, bude obezbeđena distanca od dva metra, odnosno, četiri kvadratna metra po zaposlenom.

Kako je objasnila, što se tiče institucija kulture, pozorišta i bioskopa, na snazi će ostati postojeće mere – distanca, obavezno nošenje maski i posebna procedura ulaska i izlaska.

Krizni štab je takođe doneo odluku i da se produži kratki raspust sledeće sedmice, a mera važi i za osnovce i za srednjoškolce. Raspust će trajati od 11. do 13. novembra.

Prema najnovijim podacima, objavljenim 6. novembra, u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo deset osoba, što je, prema rečima Kisić Tepavčević, pokazatelj kakav je potencijal virusa, koliko je opasan i koliko se brzo širi.

Kako je na svom sajtu saopštilo Ministarstvo zdravlja, do 15 časova registrovana su 2 892 nova slučaja zaraze, od testiranih 12 847 osoba.

Hospitalizovano je 2 307 osoba, od kojih su na respiratorima njih 74.

Najviše pacijenata, kako je rekla Kisić Tepavčević, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa i u KBC „Dragiša Mišović“.

Polovina svih slučajeva potvrđene infekcije korona virusom je u Beogradu, gde poslednjih dana svakodnevno ima više od 1 000 inficiranih, a zatim slede Novi Sad, Novi Sad, Kragujevac, rekla je ona.

Iznela je i podatak da 60 posto svih obolelih u zemlji pripada starosnoj grupi od 30 do 59 godina.

Srbija se, uprkos ovakvoj statistici, još uvek nije opredelila za najradikalnije mere ograničavanja kretanja ili satnica rada nekih objekata, dodala je Kisić Tepavčević.

Podaci pokazuju i da je do 15 časova u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno prisustvo COVID-a 19 kod 198 korisnika i 119 zaposlenih.

Mesta u bolnicama i COVID-centrima, kako je navela Kisić Tepavčević, još ima, ali se ne sme dozvoliti da kapaciteti u zdravstvenom sistemu budu maksimalno popunjeni.

XS
SM
MD
LG