Dostupni linkovi

NASA je u objavila da će Boeing i SpaceX konstruirati prve dvije komercijalne svemirske letjelice koje bi trebale prevesti astronaute na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) čime bi se završilo razdoblje dominacije ruskih Sojuza.

Radi se o ugovoru potencijalno vrijednom 6,8 milijardi dolara, rekao je šef NASA-e Charles Bolden koji je najavio program u svemirskom centru Kennedy u blizini Cap Canaverala na Floridi.

Boeing je dobio najveći dio ugovora s 4,2 milijarde dolara, a 2,6 milijarde idu SpaceX-u. Radi se o Boeingovoj letjelici CST-100 i SpaceX-ovoj letjelici Dragon. Kako izgledaju možete vidjeti u galeriji, te u videima na dnu članka.

"Danas smo napravili ogroman korak koji nas približava mogućnosti da lansiramo astronaute iz SAD-a u američkom svemirskom brodu", rekao je.

"To što smo dali posao privatnoj industriji omogućuje NASA-i da se dodatno koncentrira na ambiciozni put na Mars", dodao je.

Prvi letovi tih letjelica očekuju se 2017.

Amerikanci su 2011. umirovili svoju flotu svemirskih brodova i otad su bili ovisni o ruskim Sojuzima za transport astronauta na ISS.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG