Dostupni linkovi

Novak Đoković dobio vizu za takmičenje na Australijan Openu


Srpski teniser Novak Đoković na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, Srbija, 3. februara 2022. Ilustrativna fotografija

Vlada Australije potvrdila je 17. novembra da je srpskom teniseru Novaku Đokoviću odobrena viza za takmičenje na Australijan Openu (Australian Open) u januaru 2023.

Đoković je 16. januara 2022. deportovan iz Australije gde je trebalo da nastupi na ovom turniru.

Ministar za imigraciju Australije Alex Hawke iskoristio je 14. januara diskreciona ovlašćenja i na osnovu "javnog interesa" ukinuo vizu Đokoviću budući da nije vakcinisan protiv korona virusa.

Prethodno su to učinile australijske granične vlasti navodeći da Đoković nije pružio odgovarajuće dokaze da bi dobio medicinsko izuzeće.

Ministar za imigraciju Austrijalije Endrju Džajls (Andrew Giles) rekao je da je odobrio Đokovićev zahtev za poništavanje ove odluke o ukidanju jer više ne postoji osnov za ukidanje vize. Zabrana viza je mogla da traje tri godine.

"Gospodinu Đokoviću je naknadno odobrena privremena viza za ulazak u Australiju”, naveo je Džajls u saopštenju.

Đoković ove nedelje igra na ATP završnom turniru u Torinu, u Italiji, i rekao je da je 15. novembra da je obavešten o odluci australijske vlade.

"Bio sam veoma srećan kada sam primio tu vest. To je olakšanje posle sve što smo ja i meni bliski ljudi proživeli ove godine u Australiji i posle toga”, rekao je Đoković.

Đoković je dodao da je "Australijan Open" njegov najuspešniji slem.

"Tamo sam stvorio neke najlepše uspomene i naravno da želim da se vratim tamo kako bih igrao tenis", rekao je on.

Đoković je osvojio "Australijan Open" rekordnih devet puta.

Novak Đoković nije igrao ni na US Openu u avgustu.

Na ovom turniru su mogli da igraju i nevakcinisani igrači, ali se problem pojavio jer nevakcinisani putnici ne mogu da uđu u Sjedinjene Američke Države. Đoković je na kraju povukao prijavu.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG