Dostupni linkovi

Novak Đoković neće igrati na US Openu


Novako Đoković u finalu US Opena 12. septembra 2021.

Srpski teniser Novak Đoković objavio je u četvrtak, 25. avgusta da neće igrati na US Openu.

"Na žalost, neću se takmičiti ove godine u Njujorku. Želim svim igračima dobar turnir. Hvala mom #NoleFam-u za svu ljubav, podršku i ohrabrenje. Nastavljam da čuvam formu i optimizam i radujem se novim takmičenjima. Vidimo se uskoro!", saopćio je Đoković.

Danas se održava žrijeb za posljednji Grand Slam turnir sezone.

Đokovićev nastup bio je neizvjestan s obzirom da nije vakcinisan protiv korona virusa SARS-CoV-2 i čekala se konačna odluka američkih vlasti da li će mu omogućiti nastup u New Yorku.

Na turniru mogu igrati i nevakcinisani igrači, ali se problem pojavio jer nevakcinisani putnici ne mogu ući u Sjedinjene Američke Države. Đoković je na kraju povukao prijavu.

Najznačajniji američki teniski turnir počinje 29. augusta, a titulu pobjednika brani Danilo Medvedev koji je u finalu prošle godine pobijedio Đokovića.

Đoković je nedavno osvojio 21. Grand Slam turnir pobijedivši 10. jula u Wimbledonu Australca Nicka Kyrgiosa. US Open je osvajao tri puta - 2011., 2015. i 2018. godine.

Đoković je 16. januara 2022. deportovan iz Australije gdje je trebao nastupiti na Australian Openu.

Ministar za imigraciju Australije Alex Hawke iskoristio je 14. januara diskreciona ovlašćenja i na osnovu "javnog interesa" ukinuo vizu Đokoviću budući da nije vakcinisan protiv korona virusa.

Prethodno su to učinile australijske granične vlasti, navodeći da Đoković nije pružio odgovarajuće dokaze da bi dobio medicinsko izuzeće.

XS
SM
MD
LG