Dostupni linkovi

Đoković će igrati 'na bilo kom turniru na kojem bude mogao'


Novak Đoković stigao na aerodrom Nikola Tesla, nakon što deportovan iz Australije. Beograd, 17. januara 2022.

Novak Đoković kaže da će igrati na bilo kojem turniru na kojem bude mogao dok se sprema za povratak na ATP turneju. Poručio je to iz Dubaija, gdje danas treba da igra na teniskom prvenstvu te zemlje.

Prvi reket svijeta nije igrao takmičarski meč od početka decembra i prošlog mjeseca je deportovan iz Australije uoči Australian Open.

Ta odluka je bila rezultat toga što je Đoković odlučio da se ne vakciniše protiv COVID-19 i usred kontroverzi oko toga kako se nosio sa virusom u decembru.

S obzirom da su ograničenja još na snazi u mnogim zemljama, Đoković priznaje da su njegove opcije za igru ograničene.

"Ja samo moram da poštujem pravila. Znate, koji god turnir da budem u mogućnosti da igram, pokušaću da dođem do te zemlje i odigram turnir", rekao je Đoković uoči meča s Lorenzom Musettijem u prvom kolu teniskog prvenstva Dubaija.

"Trenutno je kod mene situacija očigledno drugačija. Tako da trenutno ne mogu da biram. Stvarno se radi o tome gdje mogu da odem da igram. Tako da, gdje god budem imao priliku, vjerovatno ću iskoristiti tu priliku i igraću jer to je ono čime se bavim, to je ono što još uvijek volim da radim.

Dodao je da ima podršku porodice i svog tima.

Inače, stav koji je iznio Đoković čest je kod skeptika prema vakcinama i kod antivaksera, koji vodeći se principom "moje tijelo, moj izbor" odbijaju vakcine.

Međutim, stručnjaci za zaštitu ljudskih prava iz Human Rights Watcha kažu da je svaki pojedinac ima pravo da bude zaštićen od COVID-a 19, posebice kad njegove varijante i dalje nesrazmjerno više utječu na nevakcinisane. Drugim riečima svako ima pravo da bude zaštićen od onog ko zbog nepoduzimanja zaštite, doprinosi širenju virusa.

Stručnjaci za zaštitu ljudskih prava s Global Campus for Human Rights pišu da. kad je riječ o obaveznim vakcinacijama, države imaju pozitivnu obavezu zaštitite zdravlje i život svojih stanovnika, uključujući one koji su posebno osjetljivi na određene bolesti.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, postoje razlike među onima koji odbijaju primiti vakcinu i onima koji negiraju vakcine. Prvi jednostavno ne žele primiti vakcinu, a drugi imaju vrlo negativan stav prema vakcinama i nisu otvoreni za promjenu mišljenja bez obzira na znanstvene dokaze.

Negatori vakcina mogu čak protureagirati na utemeljene dokaze i argumente. Slični su općenito negatorima i poricateljima naučnih dostignuća.

Koliko nevkacinisani utiču na kolektivni imunitet?

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, odbijanje vakcina jako utiče na kolektivni imunitet na razini populacije, zbog čega je važno da svi koji mogu prime vakcinu.

Nesigurnost u vakcine s Hopkinsa objašnjavanju povećanom neizvjesnosti u mnogim aspektima života zbog pandemije, što je dovelo do visokog nivoa neodlučnosti u pogledu vakcina protiv COVID-a 19.

Izvor: dpa
XS
SM
MD
LG