Dostupni linkovi

Za zemlje regiona 24,5 milijardi eura


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona (EIB) i Svjetska banka (SB) dogovorile da pomognu ekonomije zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope, sa 24,5 milijardi eura.

Novac će, kako je saopšteno poslije zajedničkog sastanka, biti podijeljen u naredne dvije godine, prenosi Večernji list. Austrijska Vlada ranije je tražila čak 150 milijardi, ali će, kako smatraju analitičari, i dogovoreni iznos podstaći investitore da ulažu u zemlje ugroženih djelova Evrope. Novčana pomoć je namijenjena bankarskom sektoru, ali i malim i srednjim preduzećima, koja su pogođena globalnom ekonomskom krizom.

Programom pomoći predviđeno je i finansiranje akcija i dugova, kreditne linije kao i osiguranja od političkih rizika, a prilagođena je različitim mikroekonomskim prilikama i novčarskim pritiscima u tim zemljama. Predsjednik EBRD-a,

Tomas Mirou, rekao je da je širenje Evropske unije (EU) praćeno ekonomskim rastom. „Ne smijemo dopustiti da se taj postupak sada okrene u suprotnom pravcu“, dodao je Mirou.

EBRD će ponuditi šest milijardi eura finansijskom sektoru za akcije i dugove banaka i malih i srednjih preduzeća, kao i za finansiranje trgovine. EIB će izdvojiti 11 milijardi eura za kredite malim i srednjim preduzećima, od čega je 5,7 milijardi već dostupno dok će 2,8 milijardi odobriti sredinom aprila, a nedugo poslije toga i ostatak. EBRD i EIB će u naredne dvije godine pojačati djelovanje svojih djelova za venčur kapital, namijenjenom za osnivanje novih preduzeća, dok će SB uložiti 7,5 miijardi eura.

Savjet EU usvojilo je predlog Evropske komisije (EK), da se državne garancije za pojedinačne uloge u evropskim bankama podigne sa 20 na 50 hiljada eura, počev od 30. jula. Rok za isplatu garantovanih uloga u propalim bankama skraćuje se istovremeno sa deset mjeseci na 35 dana. Garancije za uloge povećaće se od 31. decembra naredne godine 100 hiljada eura.

(Izvor: Mina)
XS
SM
MD
LG