Dostupni linkovi

Thaci najavljuje novi vid saradnje sa opozicijom


Zgrada Vlade Kosova
Zgrada Vlade Kosova
Nova Vlada Kosova će početi sa radom od ponedeljka, izjavio je u sredu premijer u ostavci, Hashim Thaçi tokom poslednjeg sastanka vlade u ostavci. U svojstvu budućeg mandatara, Thaçi je kazao da je DPK zajedno sa svojim koalicionim partnerima uspela da stvori većinu u parlamentu koja će garantovati stabilnu vladu tokom sledećeg četvorogodišnjeg mandata.

“U svojstvu premijera i mandatara za osnivanje nove vlade, koja će imati četvorogodišnji mandat, a koja će početi sa radom početkom sledeće nedelje nakon što se u ponedeljak održi skupština sa novim poslanicima, želim svima da kažem da sam pri kraju pregovora sa političkim partijama koji su nam partneri i sa kojima ćemo da radimo u realizaciji razvijenog evropskog Kosova”, kazao je Thaçi.

Iako je poslednji izborni proces ocenio veoma uspešnim, Thaçi je kazao da će se vlada angažovati prvo oko reformi izbornog sistema. On je naveo da će inicirati te reforme, i da će deo tih reforma biti i opozicija.

“Imaćemo dobru i novu saradnju, nešto čega ranije nije bilo u odnosima pozicija-opozicija. Ova saradnja će biti za dobrobit zemlje, države i svih građana. Naravno da će Kosovo imati poziciju i opoziciju, ali biće mnogo toga što će približiti našu saradnju sa opozicijom u parlamentu kada su u pitanju demokratske, političke i ekonomske reforme, kao i one u zakonodavstvu. Želim da naglasim da će među prvim koracima koje će vladin kabinet poduzeti biti reforme izbornog sistema”, naglasio je Thaçi.

Koalicija će biti praćena poteškoćama

Uveren da je sada osigurao podršku Skupštine za novu vladu, Thaçi je rekao da nastavlja konsultacije sa Briselom u ispunjavanju evropske agende, izdvajajući tako viznu liberalizaciju za 15 meseci, kao i dijalog sa Beogradom. On je rekao da je uveren da će se dijalog sa Beogradom završiti recipročnim priznavanjem ovih dveju država.

Analitičari na Kosovu smatraju da mandat sledeće vlade neće biti lak.

Logo stranki DPK i ANK - ilustracija
Analitičar Driton Lajci ocenjuje da sporazum koje su postigle DPK i ANK znači da će se nova Vlada formirati u ustavnom roku, te da je pozitivno što su političke partije postigle sporazum bez posredovanja međunarodnih faktora.

On međutim ocenjuje da će koaliciona vlada DPK-ANK biti praćena mnogim poteškoćama.

“Uzimajući u obzir realnost na Kosovu i ranija iskustva između DPK i DSK, kada se u poslednjem trenutku rasturila koalicija, ne možemo biti veliki optimisti da će i ova koalicija proći lako. Ona će se suočiti sa mnogim poteškoćama i problemima. Ovog puta postoji još jedna važna činjenica za krhku demokratiju Kosova, a to je veoma jaka opozicija u Skupštini Kosova”, navodi Lajci.

On dodaje da međunarodna zajednica na Kosovu ipak treba da pomogne da ova koalicija istraje.

Konstituisanje nove Skupštine Kosova održaće se u ponedeljak, a ukoliko se koalicioni sporazum zaključi ove nedelje, očekuje se da će se Skupština već istog dana okupiti i izabrati novu Vladu.
XS
SM
MD
LG