Dostupni linkovi

Hoće li prije ljeta proraditi "Svetac"


Rekonstrukcija oko Sv. Stefana., foto: Savo Prelević
Rekonstrukcija oko Sv. Stefana., foto: Savo Prelević
U sjenci krivičnih prijava koje je NVO MANS specijalnom tužiocu za organizovani kriminal podnijela protiv više aktuelnih i bivših državnih funkcionera ali i članova menadžmenta Restis grupe zbog sumnji da je bilo malverzacija u okviru aranžmana Vlade sa grčkim biznismenom Viktorom Restisom, ostaje činjenica da je crnogorski nacionalni simbol i prestižna turistička destinacija ostrvo Sveti Stefan već godinama zatvoreno.

U kompaniji Adriatic Properties, koja trenutno gazduje "Svecem", a kojoj Budvanska rivijera prijeti tužbom zbog neplaćanja zakupnine ponovo obećavaju otvaranje ostrva prije ljeta što, međutim, nije prvi put.

"Iz grčke kompanije "Restis Group" kažu da se dolazak prvih gostiju na Sveti Stefan očekuje 1. jula, dok je svečano otvaranje planirano za 4. septembar." Ovako je glasila vijest objavljena još 24. marta 2010. godine.

Iako u javnosti preovladava utisak da je "Svetac" svih proteklih godina zatvoren, Vlada je u više navrata pokušavala da dokaže da ostrvo radi. U tu svrhu su se dovodili sportske zvijezde planetarne slave, među kojima su bili čuveni brazilski fudbaler Ronaldinjo i golman Dida, pa su i takozvani "test-gosti" proglašavani za dokaz da je grad-hotel otvoren.

Tadašnji ministar Predrag Nenezić je tada objašnjavao da je državi važno da su gosti tu, a da je nebitno da li oni nešto plaćaju zakupcu.

Od strane partnera grčkog biznismena Viktora Restisa i suvlasnika kompanije Adriatic Properties Petrosa Statis ponovo stiže najava da će u ostrvo u punom kapacitetu biti otvoreno prije ljeta ali da za to postoji uslov.

"Prvo da ispoštujemo i odluku da se ponovo napravi crkva u bloku 25.
Sporna crkva na Sv. Stefanu
Sporna crkva na Sv. Stefanu
Čekamo da nam se dostave krajnji projekti i krajnja dozvola zato što ne možemo da nastavimo sa rekonstrukcijom cijelog okolnog dijela , da bi nakon toga došli i krenuli u rekonstrukciju crkve – to je ne moguće. Očekujemo da će nam to biti izdato u slijedećih nekoliko dana i uradićemo sve što je moguće da otvorimo prije ljeta. Ako nam dozvola bude izdata u septembru, kako ćemo da otvorimo? Bićemo prinuđeni da djelimično otvorimo hotel kao prošle godine."

Hotele "Sveti Stefan", "Miločer" i "Kraljičina plaža" zakupio je 2007. godine singapurski Aman Resorts na 30 godina uz godišnju cijenu zakupa od dva miliona i 100 hiljada eura.

Nakon bankrota grupe japanskih biznismena, Amanovih partnera, u posao se 2009. uključila grčka Restis grupa koja u Crnoj Gori posjeduje: banku, Rudnik uglja u Beranama i nekretnine u: Podgorici, Kolašinu i Reževićima, a bila je i dio konzorcijuma koji je ponudio najbolju cijenu za kupovinu dijela državnih akcija crnogorske Elektroprivrede ali je njihova ponuda odbačena.

Zakupnina više od 1,5 milion eura

Kompanija grčkog biznismena Viktora Restisa je, po pojedinim procjenama, od preuzimanja Svetog Stefana problematičan zakupac jer konstantno “kasni sa ispunjavanjem ugovornih obaveza”.

Budva
Budva
Budvanska rivijera koja je formalni vlasnik objekata na ostrvu, krajem prošle godine je najavila tužbu zbog duga Adriatic Properties-a od 980 hiljada eura, a najnoviji podaci kažu da ova kompanija već punih devet mjeseci nije uplatila ni euro na ime zakupnine, pa dug sada premašuje milion i 300 hiljada eura.

Prema važećem ugovoru, godišnja zakupnina "Sveca" iznosi milion i 600 hiljada eura, ali grčki investitor, umjesto da plati ugovoreno, očekuje nove pogodnosti, odnosno, traži da plaća 30 posto nižu zakupninu i produžetak ugovora o gazdovanju tom, za Crnu Goru prestižnom, turističkom lokacijom. Pored toga, suvlasnik Adriatic Properties-a Petros Statis postavlja pitanje - ko kome duguje?

"Šteta koju smo doživjeli zbog toga što smo morali da zatvorimo ostrvo zbog poznatog problema sa crkvom prevazići će 7 miliona eura. Zakupnina za jednu godinu iznosi 1,6 miliona eura. Kako to mi onda dugujemo?"

Grčkom investitoru je, očigledno, srednjevjekovna crkva zbog koje su prošlog proljeća lokalni pripadnici Srpske pravoslavne crkve upali na ostrvo i samovoljno počeli na drevnim temeljima da zidaju novu crkvu, sada važan argument u obrazloženju činjenice da Svetac ne radi punim kapacitetom, ali i za neplaćanje zakupnine.

Dok se ne riješi pitanje ko kome duguje grčki investitor će morati da se suoči sa krivičnim prijavama koje je NVO MANS podnijela specijalnom tužiocu za organizovani kriminal protiv ministara ekonomije i turizma: Vladimira Kavarića i Predraga Sekulića, ali i njihovih prethodnika u tim resorima: Branimira Gvozdenovića, Branka Vujovića i Predraga Nenezića. Pored aktuelnih i bivših ministara i bivše glavne inspektorke za zaštitu prostora, Nataše Brajović, krivična prijava je podnijeta i protiv najvažnijeg Restisovog čovjeka u Crnoj Gori Petrosa Statisa, zajedno sa članovima njihovog menadžmenta: Konstantinosom Polimeropulosom i Teofanisom Statisom, a obuhvaćeno je i nekoliko budvanskih funkcionera: bivši i sadašnji gradonačelnik Rajko Kuljača i Lazar Rađenović, predsjednik lokalnog parlamenta Krsto Ljubanović i njihovi saradnici: Milenko Medigović i Zlatko Dragović.

"Vlada nije zbog tog kašnjenja ispunjavanja ugovornih obaveza preduzela niti jednu sankciju već je zaključila aneks ugovora i za jedan i za drugi posao kojim je omogućavano da investitor ne snosi niti jednu sankciju i da ne odgovara ni za kršenje zakona niti za to što ne investira", kaže zamjenik direktora MANS-a Dejan Milovac.

Predstavnik Adriatic Properties-a je danas opovrgao sve optužbe na račun njegove kompanije i pozvao Tužioca da ispita cio slučaj, ali i iznio više podataka o ulaganjima u Crnoj Gori koja, po njima, premašuju 100 miliona eura.
XS
SM
MD
LG