Dostupni linkovi

Nova ambasadorka SAD: Ponosni na prijateljstvo sa Kosovom


Tracy Ann Jacobson i Atifete Jahjaga
Tracy Ann Jacobson i Atifete Jahjaga
Tracy Ann Jacobson od 16. avgusta je i zvanično ambasador SAD na Kosovu. Nakon predaje akreditivnih pisama predsednici Kosova, Atifeti Jahjaga, Jacobson je u njenom prvom obraćanju medijima, najpre na albanskom, a potom na srpskom, kazala da su SAD ponosne na prijateljstvo sa Kosovom.

“Dobar dan svima. Želim da se zahvalim predsednici Jahjagi i njenom osoblju na toploj dobrodošlici. Ja sam ponosna što zastupam predsednika Baraka Obamu, SAD na Kosovu. Ponosna sam što Kosovo mogu nazvati svojim prijateljem”, kazala je Jacobson u uvodu na srpskom.

Ona je potom istakla da je za ovo kratko vreme boravka na Kosovu uočila da je zemlja postigla napredak od proglašenja nezavisnosti, te je ohrabrila kosovske lidere da rade u partnerstvu za bolju i sigurniju budućnost Kosova.

“Sigurna sam da zajedničkim radom, rukovodioci Kosova mogu unaprediti vladavinu zakona i izgraditi snažnu osnovu za prosperitetnu, stabilnu i demokratsku budućnost”, kazaja je ona.

Predsednica Atifete Jahjaga se ovom prilikom još jednom zahvalila SAD na podršci koju su pružale Kosovu, te je obećala da će ona zajedno sa kosovskim rukovodstvom raditi na stvaranju reda i zakona za sve na Kosovu, a naročito u oblasti borbe protiv negativnih pojava.

“Od velikog je značaja da u okviru unapređenja demokratskih prinicipa i vladavine reda i zakona imamo konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. U ovim procesima smo svi zajedno, imamo volju i posvećenje i imamo podršku celog naroda i svakako da ćemo uspeti”, kazala je.

Tracy Ann Jacobson je, pre Kosova, bila ambasador SAD-a u Turkmenistanu i Tadžikistanu. Ona je bila i zamenik izvršnog sekretara u Nacionalnom savetu za bezbednost, a radila je kao diplomata u Južnoj Koreji i Moskvi.

Govori nekoliko jezika, među kojima su albanski i srpski.

Jacobson je na Kosovu zamenila dosadašnjeg ambasadora, Kristofera Della.
XS
SM
MD
LG