Dostupni linkovi

Norveška zatvara granicu za automobile registrirane u Rusiji


Zastava Norveška (ilustrativna fotografija)
Zastava Norveška (ilustrativna fotografija)

Norveške vlasti saopćile su u petak, 29. septembra, da će uz rijetke izuzetke u ponoć 2. oktobra zatvoriti granicu za vozila registrirana u Rusiji, što predstavlja dodatno pooštravanje mjera protiv te zemlje zbog rata u Ukrajini.

Zabrana se odnosi samo na vozila sa manje od devet sjedišta i predviđa neke izuzetke kao što su slučajevi humanitarnih hitnih slučajeva. Izuzetak su i automobili diplomata i vozila građana Evropske unije (EU) koji borave u Rusiji.

Norveška i Rusija dijele 198 kilometara kopnene granice na krajnjem sjeveru, kao i granični prijelaz Storskog-Boris Gleb koji je, u okviru Evropskog ekonomskog prostora, koji čine EU, Norveška, Island i Lihtenštajn, posljednji prijelaz otvoren za Ruse s turističkim vizama.


"Norveška stoji uz svoje saveznike u odgovoru na brutalni agresorski rat koji Rusija vodi u Ukrajini", izjavila je šefica norveške diplomatije Anniken Huitfeldt.

Ona je dodala da je važno da sankcije budu efikasne da bi se ometali prihodi potrebni ruskoj državi za financiranje rata.

Norveška nije članica EU, ali je prihvatila gotovo sve sankcije koje je Brisel uveo od napada Rusije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

Svoju granicu za vozila registrirana u Rusiji su, u skladu s preporukama Evropske komisije, već zatvorile neke zemlje EU koje se graniče sa Rusijom, kao što su Finska, Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska.

XS
SM
MD
LG