Dostupni linkovi

Rusija napala Mikolaiv, u Kurskoj oblasti nestala struja posle ukrajinskog udara


Spasioci na mestu udara ruske rakete u napadu na Mikolaiv, 20. jul 2023.
Spasioci na mestu udara ruske rakete u napadu na Mikolaiv, 20. jul 2023.

Ruske trupe su 29. septembra izvele raketni napad na grad Mikolaiv na jugu Ukrajine, oštetivši infrastrukturu, rekao je regionalni zvaničnik, dok je guverner ruske Kurske oblasti koja se graniči sa Ukrajinom izjavio da je napad dronom prekinuo snabdevanje električnom energijom u nekoliko naselja u tom regionu.

"Ujutro 29. septembra, oko 4.13, grad Mikolaiv je bio meta raketnog napada“, rekao je na Telegramu načelnik Mikolaivske regionalne vojne administracije Vitalij Kim. "Na periferiji grada oštećen je infrastrukturni objekat. Nastali požar je ugašen u 6.45 ", napisao je Kim.

Guverner ruske Kurske oblasti Roman Starovoit rekao je da je ukrajinski napad dronom na električnu podstanicu u okrugu Belovski u regionu doveo do prekida snabdevanja strujom u pet naselja.

"Jedan od transformatora se zapalio. Bez struje je ostalo pet naselja i bolnica. Vatrogasne ekipe su izašle na lice mesta. Počeće sa obnavljanjem napajanja čim bude bezbedno", naveo je Starovoit na Telegramu.

Ministarstvo odbrane Rusije je kasnije saopštilo da je oborilo 11 dronova tokom noći – 10 iznad Kurske oblasti i jednu iznad Kaluške oblasti.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Na bojnom polju, ukrajinske snage su nastavile da sprovode i odbrambene i ofanzivne operacije na istoku i jugu, gde su vodile 26 bliskih borbi s ruskim trupama u protekla 24 sata, saopštio je Generalštab ukrajinske vojske u dnevnom izveštaju 29. septembra

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je 28. septembra na konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu da se ukrajinske snage "suočavaju sa žestokom borbama ali da postepeno napreduju na terenu" u kontraofanzivi protiv ruskih snaga.

"Svaki metar koji ukrajinske snage povrate je metar koji Rusija gubi... Moskva se bori za imperijalističke zablude", rekao je Stoltenberg.

Šef NATO-a je rekao da veze Ukrajine s alijansom nikada nisu bile tako bliske. "Ukrajina je sada bliža NATO-u nego ikada ranije", rekao je on.

Na ključnom samitu u julu, lideri NATO-a rekli su u saopštenju da je budućnost Ukrajine unutar alijanse, ali će blok uputiti poziv Kijevu tek kada se "članice saglase i ispune uslovi".

Uz izveštaje Reuters, AFP-a i TASS-a

XS
SM
MD
LG