Dostupni linkovi

Norveška: UN će formirati fond za pomoć u liječenju od COVID-19


Iranski radnici pripremaju ležajeve u trgovinskom centru u Teheranu za novoobolele od korona virusa, 21. mart 2020.
Iranski radnici pripremaju ležajeve u trgovinskom centru u Teheranu za novoobolele od korona virusa, 21. mart 2020.

Ujedinjene nacije stvorit će fond za sprečavanje širenja korona virusa i pomoć u liječenju pacijenata širom svijeta, priopćila je Norveška u ponedjeljak.

Cilj fonda je pomoć zemljama u razvoju sa slabim zdravstvenim sistemima u bavljenju krizom kao i ublažavanje dugoročnih posljedica.

Ujedinjene nacije mogle bi zvanično objaviti stvaranje fonda u ovoj sedmici, priopćilo je norveško ministarstvo vanjskih poslova.

Norveška, koja je predložila stvaranje fonda, nije objavila koliko će novca uložiti u tu inicijativu, sličnu fondu UN-a za odgovor na ebolu.

"Želimo osigurati da ti napori budu što je više moguće jedinstveni i da se pokrenu što je ranije moguće", izjavila je Reutersu ministrica vanjskih poslova Ine Eriksen Soereide.

Osim Kine u kojoj se prvi put pojavio virus, još 170 zemalja i regija širom svijeta prijavilo je infekciju pokazuju podaci američkog Johns Hopkins univerziteta.

Najveći broj zaraženih van Kine koja ima više od 81.454 oboljelih, nalazi se u Italiji, više od 59.000, SAD više od 35.000, Španiji skoro 30.000, Njemačkoj više od 26.000i u Iranu više od 21.000.

U Africi, Angola, Eritreja i Uganda potvrdile su prve slučajeve, dok se virus širi tim kontinentom uprkos naporima vlada da ga obuzdaju. Na Bliskom istoku, prva dva slučaja korona virusa potvrđena su u gusto naseljenom Pojasu Gaze u nedjelju.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u četvrtak je pozvao bogate zemlje da ne razmišljaju samo o svojim građanima, nego da pomognu manje pripravnim zemljama u bavljenju krizom.

"Bogate zemlje ne smiju se uvjeravati da je jedini način da se bave svojim građanima. U interesu je bogate zemlje da doprinese globalnom odgovoru, jer kriza može doći odsvuda, u bilo kom momentu", izjavio je on novinarima, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG