Dostupni linkovi

Nokia mobitel s kamerom od 41 megapiksel


Ilustracija
Ilustracija
Kompanija Nokia je predstavila mobitel koji ima kameru od 41 megapiksel. Ovo se može smatrati pokušajem velikog povratka na tržište mobilnih telefona.

Nokijin novi mobitel je samo jedan u nizu novih uređaja koji su do sada predstavljeni na Mobile World kongresu u Barceloni, godišnjem događaju za predstavljanje inovacija.

Među predstavljenim uređajima je kineski mobitel za koji se smatra da je najbrži na svijetu. On ima ugrađen i projektor.

Kamera mobitela Nokia 808 PureView za sada nema konkurenciju, ona je u grupi profesionalnih kamera koje koštaju nekoliko hiljada dolara. Mobitel ima operativni sistem Symbian. Nokia 808 PureView će koštato oko 450 eura, a na tržištu će se pojaviti u maju. Inovativna kamera će vjerovatno postati i dio ostalih Nokijih mobitela.

Nokia je u posljednjih nekoliko godina u sjeni Applea i Blackberryja, zbog toga je predstavljena i nova jeftinija verzija mobitela iz porodice Lumia. Radi se o Nokiji 610 koja košta oko 189 eura i ima verziju Microsoftovog operativnog sistema Windows 7 prilagođenu mobilnim telefonima.

U nedjelju je kineski proizvođač Huawei dospio na naslovnice kada su zvaničnici izjavili da imaju najbrži "pametni" telefon na svijetu. Ascend D quad ima quad core tehnologiju koja je dvostruko moćnija od one koju ima većina novih uređaja. Mobitel ima i Googleov operativni sistem Ice Cream Sandwich.

Predstavljeni su i mobiteli tajvanskog proizvođača HTC-a, a to su One X, One S i One V. Svaki od njih ima 4,3-inčni ekran napravljen od ojačanog Gorilla stakla te kameru od osam megapiksela.

Još jedno iznenađenje je Samsung Galaxy Beam, mobitel koji ima ugrađen projektor. Uređaj ima operativni sistem Android, a na zid može projektovati fotografije ili video širok 50 inča. Projektor se pokazao kvalitetnim tokom demonstracije u mračnoj sobi. Cijena Galaxy Beama još uvijek nije poznata, a u kupcima će biti dostupan za nekoliko mjeseci.
XS
SM
MD
LG