Dostupni linkovi

Odgođena prijateljska nogometna utakmica između BiH i Rusije


Reprezentacija BiH na stadionu u Zenici, prije utakmice s ekipom Crne Gore, 23. septembar 2022.
Reprezentacija BiH na stadionu u Zenici, prije utakmice s ekipom Crne Gore, 23. septembar 2022.

Nogometna prijateljska utakmica reprezentacija Bosne i Hercegovine i Rusije, koja je trebala biti odigrana 19. novembra, odgođena je, saopćeno je iz Nogometnog saveza BiH.

Iz Saveza navode da je na sjednici Izvršnog odbora, održanoj 31. oktobra, donijeta odluka da se utakmica, koja je trebala biti odigrana u Sankt Peterburgu, odgodi, odnosno "da ne bude odigrana u tom terminu".

U saopćenju navode da je predsjednik Saveza Vico Zeljković konstatirao "da se odigravanje prolongira za neki naredni termin".

Zbog prihvatanja poziva Rusije za prijateljsku utakmicu, koja je bila najavljena tokom septembra, Savez i reprezentacija BiH su kritizirani, a neki igrači A-tima BiH su se oglasili i poručili da neće sudjelovati u takvoj utakmici.

I neki članovi Saveza BiH nisu bili za to da se odigra takva utkamica, dan prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva. Irfan Durić, potpredsjednik Nogometnog saveza BiH, ranije je za RSE rekao da se protivi odluci o zakazivanju utakmice koju je donio Odbor za hitne slučajeve saveza. On je zatražio da se konsultuje cijeli izvršni komitet.

"Pored svih pogodnosti, mislim da treba da poštujemo gdje živimo i kako živimo. Po mom mišljenju... to nije najbolja opcija za (Bosnu)", rekao je on.

Fudbalska reprezentacija Rusije isključena je sa Svjetskog prvenstva zbog invazije Moskve na Ukrajinu. Bosna i Hercegovina se nije uspjela kvalificirati.

Rusija je izgubila pravo i da se kandiduje kao domaćin predstojećih međunarodnih prvenstava.

Slične mjere za ruske klubove i reprezentaciju uvedene su i u drugim sportovima.

XS
SM
MD
LG