Dostupni linkovi

Fudbalski savez BiH kritiziran zbog zakazivanja prijateljske utakmice protiv Rusije


Fudbaleri Rusije poziraju tokom Svjetskog prvenstva 2018. u Sočiju u Rusiji. Timu je zabranjeno učešće na Svjetskom prvenstvu 2022., koje počinje u novembru u Kataru, zbog ruske invazije na Ukrajinu.
Fudbaleri Rusije poziraju tokom Svjetskog prvenstva 2018. u Sočiju u Rusiji. Timu je zabranjeno učešće na Svjetskom prvenstvu 2022., koje počinje u novembru u Kataru, zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine kritikovana je zbog najave da u novembru igra prijateljsku utakmicu protiv Rusije.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine objavio je 9. septembra da je utakmica trebala biti odigrana u Sankt Peterburgu 19. novembra, dan prije početka Svjetskog prvenstva u Kataru.

Fudbalska reprezentacija Rusije isključena je sa Svjetskog prvenstva zbog invazije Moskve na Ukrajinu. Bosna i Hercegovina se nije uspjela kvalificirati.

Odluka o zakazivanju prijateljske utakmice nije najbolja opcija za Bosnu i Hercegovinu, rekao je Irfan Durić, potpredsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Durić je za RSE rekao da je Savez dobio upit iz Rusije i druge zemlje, a o tim upitima je pitao i UEFA, upravno tijelo evropskog fudbala.

"Rečeno nam je da ne zabranjuju igranje prijateljskih utakmica", rekao je Durić.

On je rekao da se protivi odluci o zakazivanju utakmice koju je donio Odbor za hitne slučajeve saveza. On je zatražio da se konsultuje ceo izvršni komitet.

"Pored svih pogodnosti, mislim da treba da poštujemo gdje živimo i kako živimo. Po mom mišljenju... to nije najbolja opcija za (Bosnu)", rekao je on.

Zvjezdan Misimović, savjetnik predsjednika BiH, rekao je da je ponuda za odigravanje prijateljske utakmice stigla iz Rusije i da ni UEFA ni FIFA, svjetsko tijelo upravljanja fudbalom, nisu našle razlog da ne održe utakmicu. Sportisti ne bi trebalo da se bave politikom, dodao je on.

"Mi odmjeravamo snage na terenu, a drugi se bave politikom i drugim stvarima", rekao je bivši reprezentativac.

Jedan od sadašnjih igrača tima, veznjak Miralem Pjanić, međutim, zajedno sa gradonačelnikom Sarajeva kritizirao je tu odluku.

"Odluka nije dobra. Ostao sam bez riječi", citiraju Pjanićeve riječi bosanski mediji. "U nacionalnom fudbalskom savezu znaju šta ja mislim".

Ovaj 32-godišnji bivši igrač Juventusa i Barcelone odigrao je 107 međunarodnih nastupa od svog debija 2008. godine. Sada igra za Sharjah FC u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Na tu odluku negativno je reagovala i sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić, koja je podsjetila na nasilje bosanskog rata 1992-95. i njegove posljedice na njen grad.

"Sarajevo, kao grad koji je najduže bio pod opsadom agresora, i ja kao gradonačelnik najoštrije osuđujemo odluku fudbalskog saveza da odigra prijateljsku utakmicu sa Rusijom", navela je ona na Twitteru.

Ukoliko se odluka ne promijeni, grad će prestati sarađivati sa udruženjem, rekla je ona.

Ruski tim je na Instagramu objavio da je protivnik u novembarskom meču ipak bio iznenađenje. Objavio je djelimičan raspored za septembar i novembar, naznačujući da će održati prijateljske utakmice protiv Kirgistana, Irana i još jednog tima koji tek treba biti otkriven.

Uz izvještavanje Reutersa

XS
SM
MD
LG