Dostupni linkovi

Njemačka odustaje od uvođenja obavezne vakcinacije za sve građane


Vakcina protiv korona virusa (ilustracija)
Vakcina protiv korona virusa (ilustracija)

Njemačka odustaje od uvođenja obaveze vakcinisanja protiv korona virusa za sve punoljetne građane, a umjesto toga bi trebala biti uvedena obveza za starije od 50.

"Za sada odustajemo od inicijative za uvođenje opće obaveze vakcinacije za sve starije od 18 godina. Umjesto toga bi od jeseni bi trebala vrijediti ta obaveza za starije od 50 godina", saopćila je grupa zastupnika okupljenih oko socijaldemokratske političarke Heike Baehrens, koja se zalagala za zakonsku obvezu vakcinacije, prenosi Hina.

U prijedlogu, koji je predstavljen nakon što je postalo očito da zakon o obavezi vakcinacije za sve punoljetne građane ne bi imao većinu u Bundestagu, otvorena je mogućnost da parlament početkom septembra u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije ipak glasa o toj obavezi za sve punoljetne građane.

Bundestag bi ove sedmice trebao odlučiti o obavezi vakcinacije, a prijedlog zakona koji bi na vakcinaciju obavezao sve starije od 50 mogao bi imati podršku većine zastupnika.

Općoj obavezi su se unutar koalicije socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade prije svega protivili zastupnici Liberalno-demokratske stranke.

Sama vlada, zbog neslaganja među koalicijskim strankama, nije u Bundestagu predstavila vlastiti prijedlog, nego su prijedlog zakona u raspravu uveli zastupnici nevezani uz stranačku stegu.

Novi zakon previđa i uvođenje centralnog registra vakcinisanih, što se smatra ustupkom demokršćanskoj Uniji CDU/CSU.

U Njemačkoj je stopa vakcinacije 76 posto i u usporedbi s ostalim članicama Evropske unije (EU) relativno je niska.

XS
SM
MD
LG