Dostupni linkovi

WHO kaže da je booster doza protiv COVID-a 19 ipak potrebna


Vakcina protiv COVID-a 19

Ekspertska grupa koju je sazvala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izjavila je 8. marta da "snažno podržava hitan i širok pristup" booster dozama, što je preokret od prethodnog insistiranja ove UN-ove agencije da booster vakcine (pojačivači ili dodatne doze) nisu potrebne i da doprinose nejednakosti vakcina.

WHO-a je u saopćenju naveo da je njegova ekspertska grupa zaključila da imunizacija odobrenim vakcinama protiv COVID-a 19 pruža visok nivo zaštite od teških bolesti i smrti usred globalnog širenja izuzetno zaraznog soja korona virusa - omikron.

Rečeno je da je vakcinacija, uključujući upotrebu boostera, posebno važna za ljude koji su u riziku od teških bolesti.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je prošle godine na moratorij na dopunske doze, dok su deseci zemalja krenuli s primjenom doza, rekavši da bi bogate zemlje trebale odmah donirati te vakcine siromašnim zemljama. Naučnici WHO-a su tada rekli da će nastaviti da procjenjuju pristigle podatke.

Od tada su brojne naučne studije dokazale da doze odobrenih vakcina pomažu u obnavljanju oslabljenog imuniteta i štite od ozbiljne infekcije korona virusa. Program davanja booster doza u bogatim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, Kanadu i SAD, zaslužni su za daljnje sprječavanje širenja omikron soja.

WHO je izvijestio da nastavlja pratiti globalno širenje omikrona, uključujući "stelt" varijante poznatu kao BA.2, za koju je dokumentirano da je ponovo zarazila neke ljude nakon prebolovane zaraze omikron sojem. Postoje različita istraživanja o tome uzrokuje li težu bolest, ali su vakcine jednako efikasne i protiv "stelt" varijante.

WHO je napomenuo da su trenutno odobrene vakcine protiv COVID-19 sve zasnovane na soju koji je prvi put otkriven u Wuhanu u Kini prije više od tri godine.

"Od tada je došlo do kontinuirane i značajne evolucije virusa i vjerovatno je da će se ta evolucija nastaviti, što će rezultirati pojavom novih sojeva", navodi WHO. Dodaje se da će se vakcine protiv korona virusa vjerovatno morati ažurirati.

'Preti značajno produženje pandemije'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:25 0:00
Izvor: AP
XS
SM
MD
LG