Dostupni linkovi

Ukrajini iz Njemačke stiže nova vojna pomoć


Njemačke jedinice sistema protuzračne odbrane "Patriot" u zračnoj luci Vilnius uoči samita NATO-a, 10. jula 2023.
Njemačke jedinice sistema protuzračne odbrane "Patriot" u zračnoj luci Vilnius uoči samita NATO-a, 10. jula 2023.

Njemačka je 13. aprila najavila da će Ukrajini dostaviti dodatni protuzračni odbrambeni sistem "Patriot", kako bi joj pomogla da se odbrani od pojačanih ruskih zračnih napada.

"Ruski teror nad ukrajinskim gradovima i infrastrukturom uzrokuje patnju. To ugrožava snabdijevanje ljudi energijom i uništava operativnu spremnost ukrajinskih oružanih snaga", kazao je njemački ministar dobrane Boris Pistorius, najavljujući dodatnu pomoć Ukrajini.

Bit će to treći sistem "Patriot" koji je Berlin isporučio Kijevu, a Ministarstvo odbrane Njemačke tvrdi da je odluka donesena na zahtjev ukrajinske Vlade i u koordinaciji sa saveznicima.

Njemački kancelar Olaf Scholz u subotu je telefonski razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim,ponovivši "nepokolebljivu solidarnost s Ukrajinom", kazao je glasnogovornik njemačke vlade.

Osim što su razgovarali o njemačkoj isporuci, Scholz i Zelenski složili su se da su "potrebni daljnji napori partnera" za jačanje ukrajinske protuzračne odbrane, naveo je glasnogovornik.

Njemačka najava dolazi u trenutku kada se Ukrajina bori protiv ruske invazije, sputana nedostatkom pomoći, ljudstva i municije.


Rusija pojačava zračne napade na Ukrajinu, a u četvrtak je napala energetska postrojenja, uništivši elektranu u regiji Kijeva.

Nakon izbijanja rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, Njemačka je odustala od tradicionalno pacifističkog stava i postala drugi najveći dobavljač vojne pomoći Ukrajini, nakon Sjedinjenih Američkih Država.

Međutim, ključni paket američke pomoći Kijevu zaustavljen je zbog političkih prepirki u Kongresu.

Osim "Patriota", Berlin je isporučio Kijevu i drugo naoružanje, od topništva do oklopnih borbenih vozila.

Njemačko ministarstvo odbrane saopćilo je da će primopredaja novog sistema "Patriot" započeti odmah.

Unatoč tome što je Njemačka Ukrajini isporučila vojnu pomoć vrijednu milijarde eura, kancelar Olaf Scholz posljednjih se mjeseci našao na meti kritika jer je odbio dopustiti isporuku dugometnih projektila "Taurus".

Rat u Ukrajini počeo je u februaru 2022. godine. Ruski predsjednik Vladimir Putin naziva invaziju "specijalnom vojnom operacijom" za demilitarizaciju Ukrajine, a Zapad je odgovorio oštrim sankcijama Rusiji.

XS
SM
MD
LG