Dostupni linkovi

Njemačka obavještajna služba očekuje proruske aktivnosti 9. maja


Fotografija sa proruskog protesta koji se održao u Simferopolju u Ukrajini 7. aprila 2022.
Fotografija sa proruskog protesta koji se održao u Simferopolju u Ukrajini 7. aprila 2022.

Njemačka obavještajna služba očekuje proruske aktivnosti širom zemlje u ponedjeljak, 9. maja, na dan kada Rusija tradicionalno obilježava pobjedu sovjetske vojske nad nacističkom Njemačkom.

Ovo je "idealan datum za rusku propagandu", rekao je Thomas Haldenwang, predsjednik njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova, za nedjeljno izdanje Die Welt-a, koje je ranije vidjela novinska agencija dpa.

"Na današnji dan se širom Njemačke očekuju proruske aktivnosti poput parada automobila i demonstracija, možda čak i prikazivanja simbola 'Z' ruske okupatorske vojske u Ukrajini", rekao je Haldenwang.

Upotreba slova "Z" kao simbola smatra se znakom odobravanja ruske invazije na Ukrajinu.

Sigurnosne snage u saveznim državama također se pripremaju za proruske demonstracije i aktivnosti.

Prema informacijama iz saveznih država, nema naznaka povećane spremnosti za korištenje nasilja od strane proruskih demonstranata.

"Niko ne bi trebao izraziti solidarnost sa zločinačkom vladavinom ruskog predsjednika Vladimira Putina", rekao je ministar finansija Christian Lindner za Neue Osnabrücker Zeitung u subotu 6. maja.

Neke zemlje u nedjelju 7. maja obilježavaju bezuslovnu predaju njemačkog Wehrmachta u Drugom svjetskom ratu i oslobođenje Evrope od nacizma.

XS
SM
MD
LG