Dostupni linkovi

Njemački poslodavci i sindikati protiv embarga na uvoz ruskog gasa


Zavarivač radi na cijevi gasovoda "Sjeverni tok 2", Baltičko more, 9. septembar 2021.
Zavarivač radi na cijevi gasovoda "Sjeverni tok 2", Baltičko more, 9. septembar 2021.

Predstavnici poslodavaca i sindikata u Njemačkoj su se udružili da se suprotstave momentalnoj zabrani uvoza prirodnog gasa iz Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Oni tvrde da bi ovakav potez – o kome se razgovaralo na nivou cijele Evropske unije (EU) – bi vodio ka zatvaranju fabrika i gubitku poslova u najvećoj ekonomiji ovog bloka.

"Embargo na gas bi vodio ka gubitku proizvodnje, zatvaranjima, i daljnjoj deindustrijalizaciji i dugoročnom gubitku poslvoa u Njemačkoj", naveli su Rajner Dulger, predsjednik BDA udruženja poslodavaca i Rajner Hofman, predsjednik DGB konfederacije sindikata u zajedničkoj izjavi u ponedjeljak, 18. aprila.

Oni smatraju da sankcije EU moraju biti ciljane, da bi stavile pritsisak na Rusiju, a istovremeno minimizirale štetu nad državama koje nameću sankcije. Navode da "u trenutnoj diskusiji, ne vide takav razvoj situacije".

Evropske lideri razmatraju moguće nove energetske sankcije protiv Rusije, nakon što su se 7. aprila dogovorili da prestanu sa uvozom ruskog uglja od avgusta.

EU blok od 27 zemalja dobija oko 40% prirodnog gasa i 25% nafte iz Rusije. Gas bi bio mnogi teži za zamijeniti, smatraju energetski analitičari, jer većina dolazi gasovodima iz Rusije, dok su količine ukapljenog (tečnog) gasa koji se može nabaviti ograničene zbog velike potražnje širom svijeta.

Njemačka je za sada odbijala prekidanje energetskih veza sa Rusijom, i navela da planira do kraja godine prekine uvoz ruske nafte, a do 2024. da prekine većinu uvoza ruskog gasa.

Vicekancelar Robert Habek je u intervjuu rekao da bi "embargo na gas koji nastupa odmah ugrozio socijalni mir u Njemačkoj".

Uprkos širokim sankcijama protiv ruskih pojedinaca i banaka, EU još šalje 850 miliona dolara dnevno u Rusiju za naftu i gas, iako vlade širom EU osuđuju rusku invaziju na Ukrajinu.

Zvaničnici u oblasti industrije tvrde da je kratkoročno nemoguće zamijeniti gas, a udruženja koja predstavljaju proizvođače hrane, metalurgiju, proizvođače stakla kao i šef sindikata hemijske industrije su se takođe usprotivili ideji embarga na uvoz ruskog gasa.

Analitičari upozoravaju da bi kompletan prekid uvoza gasa prouzrokovao recesiju, te da bi neke zemlje EU morale da uvedu sljedovanja gasa, te da odlučuju koje privredne grane su manje važne, i kojima bi bila prekinuta isporuka ovog energenta.

Izvor: AP, DPA

XS
SM
MD
LG