Dostupni linkovi

Putin smatra da sankcije Rusiji dovode do 'pogoršanja' zapadne ekonomije


Ruski predsednik Vladimir Putin je, u razgovoru sa najvišim vladinim zvaničnicima putem video-linka, rekao da Rusija treba da ubrza proces korišćenja nacionalnih valuta u spoljnoj trgovini pod novim uslovima.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je 18. aprila da su zapadne zemlje postigle "autogol" uvođenjem sankcija Rusiji i da su sankcije dovele do "pogoršanja ekonomije na Zapadu".

Zbog ruske invazije na Ukrajinu koja je otpočela 24. februara, Sjedinjene Države, Evropska unija, Velika Britanija i njihovi saveznici, uveli su niz sankcija protiv Rusije koje, pored ostalog, ciljaju privredu i finansijski sistem.

Govoreći o stanju ruske domaće privrede, Putin je rekao da se inflacija stabilizuje i da se maloprodajna tražnja u zemlji normalizovala.

Putin je, u razgovoru sa najvišim vladinim zvaničnicima putem video-linka, rekao da Rusija treba da ubrza proces korišćenja nacionalnih valuta u spoljnoj trgovini pod novim uslovima.

Dodao je i da ruski budžet treba da se koristi za podršku ekonomiji.

Ruska ekonomija je pogođena neviđenim zapadnim sankcijama koje su osmišljene da kazne Moskvu za invaziju na Ukrajinu.

Sankcije su, pored ostalog, dovele i do povlačenja stotina stranih kompanija iz Rusije. Gradonačelnik Moskve je izjavio 18. aprila da je 200.000 građana ruske prestonice u strahu od gubitka posla.

Predviđa se da će se ruska ekonomija ove godine drastično smanjiti. Svetska banka predviđa da će se smanjiti za čak 11 odsto, dok druge zapadne prognoze kažu da bi smanjenje moglo da dostigne i 20 odsto.

Zvaničnici Evropske unije u međuvremenu raspravljaju da li da uvedu embargo na rusku naftu. Sjedinjene Države i Britanija su već zabranile rusku naftu, sa ciljem da odseku Moskvu od značajnog izvora prihoda.

XS
SM
MD
LG