Dostupni linkovi

Njemačka policija istražuje misteriozno oboljenje aktivistkinje i novinarke iz Rusije


Njemački policajac, Muenster, 3. oktobra 2022.
Njemački policajac, Muenster, 3. oktobra 2022.

Njemačka policija pokrenula je istragu o iznenadnoj i neobjašnjivoj bolesti od kojih su oboljeli ruska opoziciona aktivistica i novinarka, koje su u aprilu sudjelovale na konferenciji u Berlinu, potvrdila je 21. maja policija u Berlinu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Istraga je pokrenuta nakon što su prijavile zdravstvene probleme po okončanju sastanka disidenta koji je održan od 29. do 30. aprila, potvrdila je policija za RSE ranije pisanje njemačkih novina "Die Welt".

Sastanak je organizirao bivši prognani oligarh i kritičar Kremlja Mihail Hodorkovski.

Jedna od učesnica, novinarka koja je nedavno napustila Rusiju, doživjela je nespecificirane simptome tokom događaja i rekla da su možda počeli ranije.

Liječena je u Univerzitetskoj bolnici Charite u Berlinu, gdje je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni također liječen od trovanja u augustu 2020. godine, prenosi AFP.

Druga učesnica, Natalija Arno, direktorica nevladine organizacije Fondacija Slobodna Rusija u SAD, osjetila je simptome kada je putovala u Prag sa sastanka u Berlinu.

Otkrila je i da je njena hotelska soba bila otvorena, prenijela je agencija. Sljedećeg dana otputovala je u Sjedinjene Države, gdje živi posljednjih deset godina. Tamo se za pomoć obratila u bolnicu i nadležnim organima.

Arno je ove sedmice na Facebooku opisala simptome, jake bolove i utrnulost. Ona je napisala da su se prvi čudni simptomi pojavili i prije nego što je stigla u Prag i dodala da se osjeća bolje, ali da ti simptomi nisu potpuno nestali.

Posljednjih godina u inostranstvu i Rusiji otrovano je nekoliko protivnika Kremlja.

Moskva negira da su njene tajne službe za to odgovorne. U međuvremenu, evropske laboratorije potvrdile su da je Navaljni otrovan sovjetskim otrovom Novichok.

XS
SM
MD
LG