Dostupni linkovi

Navaljni optužen za terorizam, prijeti mu još 30 godina zatvora


Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni pojavljuje se putem video veze na saslušanju u moskovskom sudu u maju 2022.
Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni pojavljuje se putem video veze na saslušanju u moskovskom sudu u maju 2022.

Zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni kaže da je protiv njega pokrenuta nova istraga, ovog puta po optužbi za terorizam, i da će mu po "apsurdnoj" optužbi suditi vojni sud.

Navaljni je dao izjavu na saslušanju 26. aprila u moskovskom okružnom sudu Basmanny putem video-linka.

"Iznijeli su apsurdne optužbe koje mi prijete sa 30 godina zatvora", rekao je on u izjavi koju su na društvenim mrežama objavile njegove pristalice.

"Isljednik Vidjukov je jučer rekao da je slučaj terorizma pokrenut odvojeno od ovog slučaja i da ja, dok sam u zatvoru, činim terorističke napade", dodao je on.

Navaljni se pojavio na saslušanju putem video linka iz zatvora u Vladimirskoj oblasti. Samo nekoliko minuta nakon što je počelo, sudija Jevgenija Nikolajeva odlučila je da se ročište održi iza zatvorenih vrata.

"Pokušaj da se ovo ročište održi iza zatvorenih vrata je pokušaj da me se nezakonito ograniči u upoznavanju sa materijalima slučaja i pokušaj da se učini sve da niko o tome ne sazna", rekao je Navaljni i dodao da se materijali slučaja sastoje od 196 tomova.

Profil: Aleksej Navaljni, dobitnik nagrade Saharov
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:06 0:00

Saradnik Navaljnog Ivan Ždanov rekao je ranije da su istražitelji dali Navaljnom, inače školovanom advokatu, samo jedan dan da se upozna sa 700 stranica materijala za slučaj, koji je pokrenut u oktobru protiv korupcionaša i njegovih saradnika nakon što je Navaljnijeva fondacija za borbu protiv korupcije proglašena kao ekstremistička.

Optuženi su naknadno za organizovanje i finansijsku podršku ekstremističkoj grupi.

Navaljni je rekao da je protiv njega u oktobru pokrenut još jedan slučaj pod optužbom za propagiranje terorizma i nacizma zbog izjava njegovih saradnika na YouTube kanalu Popularna politika. Oni su kritikovali ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovu vladu i osudili invaziju Moskve na Ukrajinu.

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) tvrdila je ranije ovog mjeseca da su Navaljnijevi saradnici, zajedno s ukrajinskim tajnim službama, bili umiješani u atentat na prokremljskog novinara i propagandistu Vladlena Tatarskog u drugom po veličini gradu u Rusiji, Sankt Peterburgu, početkom aprila.

Uz izvještavanje TASS-a, Mediazone i SOTA-e

XS
SM
MD
LG