Dostupni linkovi

Njemačka potvrdila nove isporuke oružja Ukrajini


Njemačka ministrica Christine Lambrecht (arhiv)
Njemačka ministrica Christine Lambrecht (arhiv)

Njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht potvrdila je da će njena zemlja Ukrajini isporučiti sedam samohodnih haubica, koje će joj pomoći u odbrani od ruske invazije.

Lambrecht je u petak, 6. maja, izjavila da će ukrajinski vojnici biti obučeni u Njemačkoj za korištenje topništva "Panzerhaubitze 2000", koje je sposobno za precizno ispaljivanje municije na udaljenosti do 40 kilometara.

Njemačka vojska opisuje ove haubice kao najmodernijima na svijetu, pa će 20 ukrajinskih vojnika morati proći obuku prije nego što budu poslane.

Njemačka je posljednjih sedmica pojačala materijalnu podršku Ukrajini, nakon što kritika na početnu suzdržanost njemačke Vlade u pružanju pomoći u vidu teškog naoružanja.

Njemačka vlada našla se pod pritiskom evropskih saveznika zbog spore opskrbe Ukrajine sa oružjem i tek je krajem prošlog mjeseca objavila prvu isporuku, koja se sastoji od tenkova "Gepard".

Kancelar Njemačke Olaf Scholz trebao bi se u nedjelju, 8. maja, obratiti naciji u povodu godišnjice završetka Drugog svjetskog rata u Evropi. Očekuje se da će Scholz iznijeti i stajalište njegove vlade o ratu u Ukrajini, piše AP.

XS
SM
MD
LG