Dostupni linkovi

Njemačka obećala slanje protivvazdušnih odbrambenih sistema Ukrajini


Obraćajući se zastupnicima u Berlinu 1. juna, njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da je vlada odobrila prijedlog za isporuku projektila IRIS-T i radarskih sistema u Kijev.

Njemački kancelar Olaf Scholz je obećao da će Ukrajini poslati visokotehnološke protivvazdušne sisteme u trnutku dok se njegova zemlja suočava sa kritikama da nije pružila dovoljnu vojnu pomoć u ratu koji započela Rusija.

Govoreći poslanicima u Berlinu 1. juna, Scholz je rekao da je vlada odobrila prijedlog isporuke IRIS-T projektila i radarskog sistema Kijevu dok Rusija nastavlja sa napadima u istočnoj Ukrajini.

Cilj je da se osigura da ruski predsjednik Vladimir Putin "ne pobijedi" u ratu koji je započeo u Ukrajini, rekao je Scholz.

"Naš cilj je da Ukrajina bude sposobna da se brani i u tome uspije", dodao je.

Rusija je pojačaja ofanzivu na teritorijama na kojima se nalaze separatisti koje podržava Moskvadok se sile Zapada žure da pošalju oružje Ukrajini kojoj nedostaje vojne tehnike.

Scholzova najava je došla nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Joe Biden rekao da će Washington dati Ukrajini napredni raketni sistem koji može precizno pogađati mete udaljene do 80 kilometara.

Raketni sistem poznat kao HIMARS se može koristiti i za ometanje ruske artiljerije i gađanje ruskih položaja u gradovima gdje se intenziviraju borbe, kao što je trenutno grad Severodonjeck.

Izvor: dpa, Reuters

XS
SM
MD
LG