Dostupni linkovi

Njemačka u martu ukida većinu restrikcija zbog korona virusa


Vakcinacija protiv korona virusa u Njemačkoj (ilustrativna fotografija)

Njemačka bi u narednim mjesecima mogla da ukine mnoge restrikcije uvedene zbog korona virusa, od ograničenog broja gledalaca na sportskim mečevima do potrebnog dokaza o vakcinaciji za ulazak u restoran, navedeno je nakon sastanka predstavnika državnih i saveznih vlasti.

Lideri su "optimistični" po pitanju toka pandemije korona virusa, i na sastanku održanom u srijedu, 16. februara su dogovorili plan za ukidanje restrikcija, a sa time će krenuti 20. marta, rekao je njemački kancelar, Olaf Šolc.

"Možemo da gledamo u budućnost sa više optimizma nego prethodnih nekoliko nedjelja", rekao je Šolc.

Nakon što su pojačali restrikcije usljed velikog talasa infekcija, prouzrokovanim delta i omikron sojem, Njemačka sada slijedi primjer nekoliko evropskih država svojim postepenim povratkom u normalnosti.

Plan u tri tačke predviđa ukidanje restrikcija u fazama za privatna okupljanja, prodavnice, restorane i hotele.

Od 20. marta, sve "dalekosežne zaštitne mjere" će biti ukinute.

Ipak, zdravstveni eksperti će i dalje tražiti od većine ljudi da nose maske i održavaju fizičku distancu zbog zaštite.

Po pitanju obavezne vakcinacije, njemački kancelar podsjeća da je njegova vlada za taj pristup – iako se suočavaju sa protivljenjem u Bundestagu.

"Obavezna vakcinacija je mjera koja je potrebna za iduću jesen i zimu", istakao je Šolc, podsjetivši da olakšavanje mjera ide ruku pod ruku sa proširenim programom imunizacije.

Podsjetio je da ukidanje restrikcija ne znači da vlasti neće nastaviti da traže od Nijemaca da poštuju određene standarde po pitanju zdravstva, i najavio novu legislativu po pitanju maski i fizičke distance.

"Pandemija nije gotova i moguće je da je novi soj tu iza ćoška, da nam ponudi nove izazove, i moramo biti u stanju da se zaštitimo", upozorio je Šolc.

Izrazio je razumijevanje za sve one koji negoduju nakon skoro dvije godine lokdauna i restriktivnih mjera zbog virusa.

Mnoge mjere su se pokazale kao veoma nepopularne i prouzrokovale su proteste, protivnika obavezne vakcinacije ali i onih koji smatraju da su ograničeni u svojim osnovnim slobodama.

Zbog toga, prema predloženim mjerama, nevakcinisanima više neće zabranjen pristup većini prodavnica, hotela i restorana, neće biti obavezno uvođenje rada od kuće, a privatna okupljanja neće više biti ograničena na male grupe.

Robert Koch Institut (RKI), nacionalni centar za kontrolu boelsti, saopštio je da broj infekcija opada nekoliko dana zaredom.

Broj novih dnevnih slučajeva je i dalje iznad 200.000, ali se broj hospitalizovanih osoba stabilizovao na šest osoba na 100.000 tokom prošle nedjelje.

Oko 247 osoba je umrlo od covida-19 u prethodna 24 sata.

Izvor: DPA

XS
SM
MD
LG