Dostupni linkovi

Velika većina Nijemaca ne vjeruje u povratak normalnom životu naredne godine


Njemačka bilježi dnevne brojeve slučajeva koji su daleko veći nego prije godinu dana
Njemačka bilježi dnevne brojeve slučajeva koji su daleko veći nego prije godinu dana

Optimizam je u Njemačkoj na veoma niskom nivou krajem godine, pa tako samo 15 posto Nijemaca uvjereno je da će pandemija uvelike ili potpuno biti gotova 2022. godine, pokazuju rezultati ankete koju je provela kompanija za ispitivanje javnog mnenja YouGov.

Oko 79 posto učesnika ankete, koja je provedena od 21. do 23. decembra, vjeruje da će koronavirus barem djelimično uticati na opšti život i u narednoj godini. Trideset i četiri posto očekuje da će uticaj biti značajniji.

Uz to, izgledi u široj javnosti bili su još sumorniji nego godinu prije, kada je YouGov otkrio da 26 posto Nijemaca vidi kraj na vidiku, piše agencija DPA.

Tada je Njemačka bila u izolaciji, ali pokretanje kampanje vakcinacije smatralo se razlogom za nadu.

Kako su prve vakcine u zemlji stigle u decembru 2020., a zatim je ministar zdravstva Jens Špan (Spahn) rekao da na jesen i zimu sljedeće godine više neće biti pod dominacijom ove pandemije.

Međutim, Njemačka danas broji dnevne brojeve slučajeva koji su daleko veći, a ograničenja ostaju na snazi i za vakcinisane i za nevakcinisane osobe.

Trenutnu krizu koronavirusa u Njemačkoj teško je procijeniti zbog kašnjenja u testiranju i prijavljivanju slučajeva tokom božićnog i novogodišnjeg razdoblja, kako su zdravstveni dužnosnici naglasili posljednjih dana.

U četvrtak je Institut Robert Koch (RKI) izvijestio o dodatnih 42.770 potvrđenih slučajeva i 383 smrtna slučaja. Prošle sedmice ti su brojevi iznosili 44.927 i 425.

Mjere protiv pandemije covida-19 dogovorene 21. decembra, koje su usmjerene na ograničavanje kontakata u svrhu onemogućavanja širenja omikron varijante korona virusa, stupile su na snagu 28. decembra na čitavoj teritoriji Njemačke.

Između ostalog, na području cijele zemlje vrijedi pravilo okupljanja najviše deset osoba, ne računajući djecu mlađu od 14 godina. Ovo pravilo vrijedi bez obzira na to radi li se o vakcinisanim ili nevakcinisanim osobama.

XS
SM
MD
LG