Dostupni linkovi

Njemačka: Ono što Izrael radi u Gazi je pravo na samoodbranu


Njemački ministar Heiko Maas u obilasku srušenih zgrada zajedno sa izraelskim šefom diplomatije Gabi Ashkenazijem
Njemački ministar Heiko Maas u obilasku srušenih zgrada zajedno sa izraelskim šefom diplomatije Gabi Ashkenazijem

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izrazio je u četvrtak (20. maja) solidarnost s Izraelom i pozvao na prekid vatre s Hamasom koji vlada u Pojasu Gaze.

"Smatramo da je ono što čini Izrael (u Pojasu Gaze) obuhvaćeno pravom na samoobranu", rekao je Maas na zajedničkoj konferenciji za novinare u Tel Avivu s izraelskim kolegom Gabijem Ashkenazijem.

"Izrael sada koristi to pravo i ono znači da ne smije dopustiti sistemima koji napadaju izraelske mete da nastave funkcionisati", dodao je, govoreći o sukobu između Izraela i Hamasa koji je počeo 10. maja.

Šta treba znati o Hamasu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

"Dopustite mi da jako jasno ponovnim, za nas sigurnost Izraela i s njome sigurnost svih njemačkih Jevreja nije nešto o čemu bi se moglo pregovarati i Izrael će uvijek na to moći računati", naglasio je.

"No broj žrtava raste svaki dan i to nas jako zabrinjava. Zato podržavamo međunarodne napore u cilju proglašenja prekida vatre i jednako smo uvjereni da, u interesu stanovništva, nasilje mora brzo prestati", naveo je njemački ministar.

Maasa će navečer primiti predsjednik palestinskih vlasti Mahmud Abas u Ramalahu na Zapadnoj obali, ali neće izravno razgovarati s Hamasom, koji EU smatra terorističkom organizacijom.

Visoki zvaničnik Hamasa rekao je u međuvremenu da očekuje da će Izrael i militanti iz Gaze postići prekid vatre "u roku od dan ili dva".

„Mislim da će tekući napori u vezi sa prekidom vatre uspeti“, rekao je politički zvaničnik Hamasa, Moussa Abu Marzouk, libanskoj TV al-Maiadeen, prenosi BBC u četvrtak.

„Očekujem da će prekid vatre biti postignut u roku od jednog ili dva dana, a biće na osnovu zajedničkog sporazuma”, dodao je.

Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u sredu da je "odlučan da nastavi" sve dok "izraelskim građanima ne budu uspostavljeni mir i sigurnost".

U četvrtak rano ujutru izvedeno je više od 100 izraelskih vazdušnih napada na Hamasovu infrastrukturu na severu Gaze. Izrael je saopštio da je gađao "višecevna raketna mesta za lansiranje i vazdušna odbrambena jedinjenja" koja pripadaju Hamasu.

Palestinski militanti uzvratili su raketnom vatrom na ciljeve u Izraelu. Raketne sirene mogle su se čuti u izraelskom gradu Beersheba i u oblastima u blizini granice s Gazom, dok su militanti iz Gaze ispaljivali rakete. Nema izveštaja o žrtvama.

Do sada je u Gazi ubijeno najmanje 227 ljudi, uključujući više od 100 žena i dece, prema ministarstvu zdravlja. Izrael je rekao da je među ubijenima u Gazi najmanje 150 militanata. Hamas ne daje brojke žrtava za borce.

U Izraelu je ubijeno 12 ljudi, uključujući dvoje dece, saopšteno je iz medicinske službe. Izrael kaže da su militanti u Gazi na njegovu teritoriju ispalili oko 4.000 raketa.

XS
SM
MD
LG