Dostupni linkovi

Švedska nakon istrage: Sumnja na sabotažu na gasovodima


Curenje iz ruskih gasovoda u blizini Švedske

Švedska bezbednosna agencija saopštila je u četvrtak, 6. oktobra, da je njena preliminarna istraga curenja iz dva ruska gasovoda u Baltičkom moru "pojačala sumnje u ozbiljnu sabotažu" kao uzrok.

Agencija dodaje da je istraga potvrdila da su "detonacije" izazvale veliku štetu gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 prošle nedelje. Vlasti su navele da su u trenutku curenja u blizini obala Švedske i Danske u tim oblastima zabeležene eksplozije.

Agencija nije dala detalje o svojoj istrazi. Ali u odvojenom saopštenju, švedski tužilac Mats Ljungkvist je rekao da će zaplenjeni dokazi na licu mesta biti istraženi.

Ljungkvist, koji je vodio preliminarnu istragu, nije identifikovao zaplenjene dokaze. Sada kada je početna istraga završena, blokada oko gasovoda kod Švedske će biti ukinuta, rekao je on.

Vlade Danske i Švedske ranije su saopštile da sumnjaju da je nekoliko stotina funti eksploziva korišćeno za sabotažu. Zbog curenja iz Severnog toka 1 i 2 ispuštene su velike količine metana u vazduh.

Ljungkvist je to nazvao "ozbiljnim incidentom" i rekao da je "slučaj veoma osetljiv". On je odbio da precizira ostale detalje rekavši da postoji "poverljivost pre suđenja".

Prošle nedelje, podmorske eksplozije su uzdrmale Severni tok 1 i 2, na dve lokacije kod Švedske i dve kod Danske. Cevovodi su izgrađeni za transport ruskog prirodnog gasa u Nemačku.

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Zapad za napad na gasovode, što su SAD i njihovi saveznici oštro negirali.

Danske vlasti su saopštile da su dva curenja koja su nadgledale u međunarodnim vodama prestala tokom vikenda. Takođe, čini se da je okončano jedno od curenja u blizini švedske obale.

Policija Kopenhagena vodila je istragu u saradnji sa energetskim vlastima, nacionalnom policijom i obaveštajnom službom danske policije.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG