Dostupni linkovi

Kako investicije njemačkog gasnog giganta navodno podržavaju rusku vojsku


Potpisivanje sporazuma o izgradnji gasovoda Južni tok u Sočiju 2011. Krajnje lijevo je predstavnik Wintershalla Harold Schwager. Rusiju su na ceremoniji predstavljali tadašnji premijer Vladimir Putin (u sredini) i šef Gazproma Aleksej Miller (drugi s desna).
Potpisivanje sporazuma o izgradnji gasovoda Južni tok u Sočiju 2011. Krajnje lijevo je predstavnik Wintershalla Harold Schwager. Rusiju su na ceremoniji predstavljali tadašnji premijer Vladimir Putin (u sredini) i šef Gazproma Aleksej Miller (drugi s desna).

Pišu: Mark Krutov i Sergej Dobrjnin

Sibirska polja ugljovodonika u suvlasništvu njemačkog naftnog i plinskog giganta Wintershall i ruskog Gazproma povezana su sa snabdijevanjem gorivom koje koriste ruske vojne i obavještajne jedinice, uključujući neke za koje se vjeruje da se bore u Ukrajini, pokazalo je novo istraživanje.

Otkrića Radija Slobodna Evropa (RSE) i britanske antikorupcijske grupe Global Witness postavila su nova pitanja o nastavljanju investicija Wintershalla i poslovanju u Rusiji usred sankcija Zapada nametnutih nakon što je Rusija u februaru 2022. pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Podaci o željezničkom prevozu tereta koje je Global Witnessu dostavio Anti-Corruption Data Collective, evropskoj istraživačkoj organizaciji, pokazali su da se gasni kondenzat iz Wintershallovih nalazišta u zapadnom Sibiru i dalje otprema u rafineriju u Salavatu, u centralnoj ruskoj regiji Baškortostan.

Ta rafinerija doprema dizel gorivo za nekoliko ruskih vojnih i sigurnosnih agencija među kojima je Federalna služba za zaštitu (FSO) koja je, između ostalog, odgovorna za ličnu bezbjednost predsjednika Vladimira Putina.

Izvorišta u zapadnom Sibiru u zajedničkom su vlasništvu Wintershalla, koji je u većinskom vlasništvu njemačkog industrijskog konglomerata BASF i ruskog državnog giganta za prirodni gas, Gazproma. Izvorišta su dio geološke formacije poznate kao Ačimova izvorišta, gdje su otkrivene značajne zalihe prirodnog gasa.

Puštanje u pogon prve dionice nalazišta Ačimov 13. novembra 2008. Lijevo je šef Gazproma Aleksej Miller. S desne strane je Jurgen Hambrecht, predsjednik nadzornog odbora njemačkog industrijskog konglomerata BASF.
Puštanje u pogon prve dionice nalazišta Ačimov 13. novembra 2008. Lijevo je šef Gazproma Aleksej Miller. S desne strane je Jurgen Hambrecht, predsjednik nadzornog odbora njemačkog industrijskog konglomerata BASF.

Podaci i drugi dokazi koje su pregledali RSE i Global Witness nemaju dovoljno detalja kako bi dokazali da li i jedan barel dizela iz rafinerije Salavat sadrži proizvode koje izvlači Wintershall kroz zajednička energetska ulaganja. Ali, jedinica FSO-a je među onima koji se snabdijevaju rafiniranim dizelom iz rafinerije Salavat.

Njemački Der Spiegel je prošlog novembra izvijestio da je gas Wintershalla možda bio korišten za proizvodnju goriva za ruske mlaznjake. Kompanija je negirala navode i optužila medije da nisu pružili "konkretne" dokaze za veze između njihovih proizvoda i ruske vojske.

Wintershall je rekao da više nema kontrolu u svojim zajedničkim ulaganjima u Rusiji i zajedničkim bankovnim računima sa Gazpromom. Izvršni menadžment kompanije je razmatrao kako da kompenzuje dioničare i kompanija je razmišljala da se prijavi za kompenzacije od njemačke vlade.

Na pitanje da komentarišu otkrića, zvaničnici Wintershalla su rekli Global Witnessu da nisu uključeni u bilo kakav transport ugljovodonika i marketing u Rusiji te da nije bilo "nikakvih dokaza da je resurs iz Ačimove formacije korišten za proizvodnju goriva za rusku vojsku u ratu i agresiji".

Ali sama invazija, koja traje već 15 mjeseci, moguće da otežava procjene Wintershalla o tome gdje odlaze zalihe ugljovodonika. Kremlj je proširio broj vojnih i obavještajnih agencija koje su izuzete od otkrivanja podataka o javnoj nabavi. Ova lista uključuje FSO.

Lanac snabdijevanja za Salavat

Wintershall je godinama imao više zajedničkih ulaganja u Rusiji, od kojih su dva s Gazpromom i njegovom podružnicom, Gazprom Dobiča Urengoi.

U januaru 2023., 11 mjeseci nakon početka invazije na Ukrajinu, Wintershall je rekao da uplitanje ruske vlade znači da je njegova imovina u zemlji "ekonomski izvlaštena", te da će napustiti Rusiju.

Godišnji izvještaj kompanije, mjesec kasnije, međutim, govori o kontinuiranom vlasništvu od 50 posto i 25 posto dionica u dva zajednička ulaganja sa Gazpromom: Ačimgaz i Ačim Development. Ruska korporativna dokumenta takođe pokazuju kontinuirano suvlasništvo.

Izvorišta Ačimov proizvode značajan udio gasnog kondenzata koji se obrađuje u postrojenju za preradu u obližnjem gradu Novi Urengoi. To postrojenje je pod kontrolom drugog odjeljenja Gazproma.

Kada se preradi, gasni kondenzat se distribuira za proces rafiniranja. Prema željezničkim podacima, 2022., 66 posto plinskog kondenzata koji je napuštao Surgut odlazilo je na stanicu koju koristi rafinerija u Salavatu, kojom upravlja druga Gazpromova podružnica, Gazprom Neftehim Salavat.

Locirana u centralnoj ruskoj regiji Baškorotostan, rafinerija Salavat, čiji finalni proizvod uključuje gorivo dizel, uveliko se snabdijeva gasnim kondenzatom, prema izjavama kompanije.

Rašireni lanci snabdijevanja, kupci povezani s vojskom

Samo nekoliko mjeseci prije invazije na Ukrajinu, ruska vojska je odobrila različite Salavat dizelske proizvode za vojnu upotrebu. Otprilike u isto vrijeme, željezničke isporuke goriva sa stanice pored Salavata u regije koje graniče s Ukrajinom značajno su porasle.

Isporuke u rusku regiju koja graniči sa Ukrajinom ostale su konsistentne tokom invazije i onda ponovo prasle krajem 2022. kako pokazuju podaci željezničkog saobraćaja.

Analiza dokumenata koji pokazuju nabavku, koju su proveli Global Witness i RSE, pokazala je da je 2022. rafinerija Salavat slala dizel direktno kompanijama koje imaju istorju vojnih i drugih ugovora.

Izvorište Ačimov proizvodi značajan dio plinskog kondenzata kojim se upravlja u postrojenju za preradu u obližnjem gradu Novi Urengoi. (arhivska fotografija)
Izvorište Ačimov proizvodi značajan dio plinskog kondenzata kojim se upravlja u postrojenju za preradu u obližnjem gradu Novi Urengoi. (arhivska fotografija)

Jedna firma koja je primila isporuke dizela iz Salavata u nekoliko navrata u periodu između aprila i oktobra 2022. zove se Kedr. Firma je potpisala nekoliko ugovora sa ruskom vojskom od 2021. za dostavu benzina i dizela vojnim jedinicama koje su poznate kao 38953-K i 69793.

Jedinica 69793 je dio FSO-a. Agencija kaže da oficiri ove dvije jedinice operišu u Sočiju, odmarališru na Crnom moru gdje se nalazi predsjednička rezidencija i gdje Putin provodio dosta vremena.

Locirana na Krimu, ukrajinskom poluostrvu koje je Rusija okupirala 2014., Kedr upravlja mrežom benzinskih pumpi ATAN, kako izvještavaju ruski mediji.

Kedr, koji zapošljava najmanje jednog od lokalnih zastupnika vladajuće političke partije Jedinstvena Rusija, u martu je potpisao ugovor za snabdijevanje gorivom za bivšu paravojnu grupu koja pruža podršku ruskoj policiji na okupiranom poluostrvu.

Veza Stavropolj

Više dokaza koji ukazuju na dostavu gasnim kondensantom Wintershalla koji nalazi put do ruskih vojnih jedinica mogu se naći u južnoj ruskoj regiji Stavropolj, gdje je locirana 49-ta kombinovana ruska armija.

Veleprodajni trgovac gorivom Agro-Snab potpisao je nekoliko ugovora za skladištenje naftnih derivata kao što je dizel za vojnu jedinicu 2432 u Stavropolju između 2014. i 2017. Podaci o željezničkom teretu koje su pregledali Global Witness i RSE pokazali su da je Agro-Snab primio nekoliko pošiljki dizela iz Salavata 2022. godine, kao i preko 550 tona dizela koji su došli iz iste rafinerije u januaru 2023. godine.

Druga veleprodajna kompanija za gorivo, Promhim je 2015. potpisala ugovor da iznajmi skladište dizela vojnoj jedinici 5559, koja je dio Ruske nacionalne garde, takođe poznata kao Rosgvardia. Promhim je primio nekoliko isporuka dizela iz Salavata u junu 2022. četiri mjeseca nakon što je počela invazija. Nejasno je da li su ovi ugovori i dalje na snazi.

Najmanje jedan pripadnik jedinice 5559 ubijen je u Ukrajini, prema podacima iz baze podataka o žrtvama koji administrira medijski sajt na ruskom jeziku Mediazona.

Kompenzacije za Wintershall?

Financial Times je u februaru citirao glavnog finansijskog direktora Wintershalla navodeći da se kompanija nadala da će se novac iz ruskih operacija "vratiti kao dividende" dioničarima nakon završetka rata. U istom članku, izvršni direktor Mario Mehren odbio je da komentariše da li će kompanija prodati poslove u Rusiji.

Izvršni menadžment Wintershalla takođe je razmatrao da traži kompenzacije za svoje gubitke u poslovima u Rusiji okrećući se garancijama njemačke vlade. Ako budu isplaćene, te garancije bi zapravo finansirali njemački poreski obveznici.

*Napisao Mike Eckel na osnovu izvještavanja novinara Ruskog servisa RSE Marka Krutova i Sergeja Dobrinina i istraživanja grupe Global Witness

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG